От "лъжи и дезинформация" до "за затвора си, Тагаренко" - скандалите за втория вот на недоверие (ВИДЕО)

7839
От "лъжи и дезинформация" до "за затвора си, Тагаренко" - скандалите за втория вот на недоверие (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Народното събрание дебатира по време на днешното си пленарно заседание втория вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков и Мария Габриел, внесен от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". 

Той е заради "неспособността правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната". Първият вот на недоверие към кабинета "Денков" беше отхвърлен на 13 октомври на извънредно заседание на парламента.

Мотивите на вносителите представи зам.-председателят на Народното събрание от БСП Кристиан Вигенин

"Това не са просто мотиви, а хладна и безпристрастна оценка на пълната несъстоятелност на правителството в сферата на отбраната. Провалите следват един след друг. Няма невинни сред вас, които станахте негови съучастници, като го подкрепихте при избора му, след това и при първия вот на недоверие. Призоваваме ви утре да сложим заедно край на агонията и да дадете шанс на ново управление. Става болезнено ясно, че за България е далеч по-лошо не ако правителството си отиде, а ако то остане", каза Вигенин. Още: Само коалиция може да спаси правителството: Проф. Росен Стоянов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Дебатът

В началото на дебата депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев заяви, че българската бойна авиация е на "прага на загиването", защото няма изтребители. Той не обясни каква вина носи за това сегашното правителство.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев отговори с обвинение към опозицията, че разпространява усилено дезинформация, което оказва силно влияние върху желанието за кариера в армията. 

Той цитира как лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е казал на 3 ноември, че България ще бъде въвлечена във военния конфликт в Украйна. Той допълни, че подобни послания са имали Корнелия Нинова и Георги Гьоков от БСП.

Според Тагарев тези послания кандидатите за курсанти във военните университети са намалели с 35%, а броят на курсантите с 45%. 

"Това е ясен пример, че дезинформационната кампания, която парламентарно представени партии водят, водят до увеличаване на недокомплекта и снижаване на бойните способности на страната", каза Тагарев.

По отношение за войната в Украйна, той обясни, че от морална гледна точка България оказва помощ на жертва на непредизвикана агресия. "Ако Украйна загуби, бъдете готови минимум да удвоите ресурсите за отбрана", каза военният министър.

Той обясни, че близо половината от 37-те хиляди таврийски българи все още се намират в окупирани от Русия територии. Украинско-българския лицей в Приморск е закрит, а в апартаментите на избягалите българи са настанени руски граждани. "Българчетата учат само на руски и са обект на индоктриниране", каза Тагарев. Още: Балабанов: Вотът на недоверие вероятно няма да мине, но той е знак към българите (ВИДЕО)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отхвърли като "виц" персоналните обвинения, че носи вина за дезинформацията. Тя каза, че е призова единствено за преговори за мир и заемане на неутрална позиция по отношение на "конфликта в Украйна".

"Мястото ти е в затвора" 

"Мястото ти е в затвора, Тагаренко", каза от своя страна лидерът на "Възраждане". "Всичко, което казвате е лъжа от началото до края", обясни Костадинов.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също взе думата. Той коментира, че упреците, касаещи охраната на държавната граница, са написани от хора, "които, ако ги пуснат в Южния парк, сигурно ще се загубят".

Той посочи, че след отчетения пик на нелегална имиграция през август от началото на септември се наблюдава намаляване на броя хора, които правят опит да преминат границата незаконно. "В резултат на нашите действия с 30% засилване на охраната и в резултат на интензивния диалог с турската страна в момента през последните два месеца, които по принцип са най-силни, ние имаме не повече от 300 до 400 незаконни опита за преминаване на българско-турската граница.", допълни Стоянов.

Представи данни, според които от началото на годината до ноември има 174 хил. опита за незаконно преминаване на българско-турската граница: на входа ѝ са задържани 1430 граждани на трети страни, което е с 32% по-малко спрямо същия период за 2022 г, а на изхода - 2246 лица, което представлява 45% намаление спрямо същия период.

По думите му отслабването на натиска е в резултат на новата организация на работата на българската Гранична полиция и засиленото присъствие на полицаи. Няма индикация за бежанска вълна към България заради войната в ивицата Газа, добави той. Още: "Възраждане" иска, но няма желание: Подкрепят вота на недоверие, който сами провалиха

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков също взе думата като заяви, че отбраната със стари руски машини може да предизвиква носталгия в някои представителите на опозицията, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива.

"Знам, че непрекъснато в нашата реторика се говори колко е скъпа модернизацията, но реално колко струва живота и здравето на българските мъже и жени, колко струва предотвратяването на невинни жертви", обърна се Петков към депутатите.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ допълни, че поведението, което демонстрират вносителите на вота е "политическа шизофрения" - "уж патриотични партии са против да имаме модерна армия, които да привличат хората. Това е фалшив патриотизъм", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика