От ВМРО внасят закон за криминализиране на радикалния ислям

2533
От ВМРО внасят закон за криминализиране на радикалния ислям
Снимка: БГНЕС

Народните представители от ВМРО-БНД в ПГ на Патриотичен фронт внасят днес, 7 април 2016 г., предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Чрез него се предвижда криминализиране разпространението и проповядването на радикален ислям в България.

В действащия Наказателен кодекс, чл. 108, е криминализирано проповядването на „недемократична идеология“, като единствената такава е цитиран „фашизмът“, който далеч не е най-показателният пример, а и на практика няма съвременни проявления (за разлика от националсоциализма например). Считаме, че изричното упоменаване на радикалния ислям в чл. 108 е изключително важно с оглед на заплахата, която представлява той за нашето общество. Освен това подобен запис ще направи ясно разграничението между религия (за каквато той иска да се представи) и идеология, като ще има възпиращо действие спрямо потенциалния контингент на пропагандата му."

Съдените за радикален ислям в Пазарджик поиската време за молитва

Един час време за молитва – от 13 до 14 часа, поискаха да им бъде осигурено 14-те обвиняеми за радикален ислям в Пазарджик. Мол...

По-нататък в мотивите на народните представители от ВМРО се изброяват няколко признака, според които може да се счита (без претенции за изчерпателност), че едно лице проповядва „радикален ислям“. Според ВМРО говорим за радикален ислям, когато дадено лице "с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане на законите на "Шериата" над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани; когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации"

Мотиви

В мотивите към предложението си те подчертават, че има разлика между религия и радикална идеология, която е базирана на исляма. В случая с радикалния ислям това е идеология, която претендира, че е религия, а в същото време е политическа доктрина, която е по-близка до антидемократичните идеологии от 20-ти век, отколкото до традиционния ислям. Експерти по сигурността и анализатори вече формулираха нов термин - „ислямофашизъм“, който се стреми да покаже, че тази идеология няма толкова общо с исляма, колкото с тоталитарните идеологии, аргументират се народните представители от ВМРО.

В мотивите към предложението за промяна е записано още: "За съжаление, идеологията „радикален ислям“ има вече своите последователи и в България. В контекста на събитията в Близкия Изток и имигрантските общности в Западна Европа заплахата от нея ще продължи да расте. Считаме, че като законодатели трябва да направим възможното за ограничаването ѝ и да предпазим българските мохамедани от пропаганда, която има за цел да раздели и противопоставя обществото.

Валери Симеонов видя Турция като източник на радикален ислям

Естествено, че ще има ефект. Всеки закон, който се спазва, има ефект. Има забрана да се носи бурка в редица други държави – Франц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика