Отговорният за контрола на личните данни на магистратите е в отпуск, докато се обсъжда знаков пропуск

2351
Отговорният за контрола на личните данни на магистратите е в отпуск, докато се обсъжда знаков пропуск
Снимка: БГНЕС

Само крачка дели от правния нихилизъм реакцията на отговорните институции - конкретно що се отнася до случая с изтичането на личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ. Това каза самата тя пред Висшия съдебен съвет (ВСС), цитирана от в. "Сега".

Тодорова говори пред ВСС в отсъствието на главния съдебен инспектор Теодора Точкова, която е отговорна за представянето на декларациите на магистратите във вид, който не ги застрашава. И причината е, че Точкова е в отпуск.

Поредна порция уверения от НАП, че няма голяма опасност от теча на лични данни

Услугата е междинна стъпка, преди предоставянето на същинската информация. Това е първият отговор - да или не. Причината за това е, че ...

Адресът, ЕГН, информация за личната карта, адресът и мобилният телефон на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ не бяха заличени от имотната ѝ декларация, публикувана от Инспектората на ВСС (ИВСС) на 18 юли. В името на файла с декларацията освен трите ѝ имена е записано и "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII". Нито една от останалите 4406 декларации на магистрати няма такава резолюция. От инспектората окачествиха грандиозния гаф като "пропуск" и спряха достъпа до имотния регистър на магистратите. Той не е възстановен и до момента.

Самата Тодорова твърди, че Теодора Точкова се свързала с нея за случая чак когато новината изтекла в медиите. Съдията попитала инспекторката защо не я потърсила дотогава, а отговорът на Точкова бил, че нямала представа, че ще участва в телевизията. "Струва ми се недопустимо несериозно никой да не ме потърси толкова дни. Създава впечатление, че държавата е на автопилот по въпроси, които не представляват интерес на реалната власт", коментира Тодорова.

"Мислих дали има смисъл да идвам, какво да кажа допълнително. Но ако не дойда, това е съзнателно участие в общия процес на девалвация", обърна се Тодорова към съвета. "Самият факт, че съм наказателен съдия и това не предизвика загриженост, е тревожно послание. Аз по служба причинявам институционализирано страдание на някои хора. Ако не приемаме, че това е достатъчно сериозно, за да предизвика реакция, значи не гледаме сериозно на собствената си дейност. От това до правния нихилизъм крачката е само една", допълни съдията.

Мирослава Тодорова явно не вярва на версията на ИВСС, че грешката е техническа, а не умишлена. Тодорова обясни, че декларацията ѝ се отваря и може да бъде обработвана поне от 7 компютъра и е попълнена във формат, в който всички градски съдии са попълнили декларациите си. Според нея, ако инспекторатът няма достатъчен капацитет да се занимава с имотните декларации (бел. ред. - доскоро това беше задача на Сметната палата), трябва да се помисли дали е оправдано да го прави и да може да го прави. "Колегите се притесняват, че публикуването на данните на техните съпрузи и на хората, с които живеят, минава допустимата граница. А ако е възможна грешката да се огласяват и децата, тогава говорим за организирана анархия, ако не нещо друго", допълни съдията.

Информация за изтичане на лични данни може да получим и по телефона

Националната агенция по приходите (НАП) обяви телефонни номера, на които всеки гражданин може да получи информация за изтекли лични дан...

Тя припомни професионалната си съдба, засиления интерес на инспектората към нея, както и факта, че е единственият съдия, преследван дисциплинарно по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров. "Съвпаденията също подлежат на интерпретации. Другата опасност е да се приеме, съдебната власт допуска създаването и съществуването на органи за саморазправа", заключи тя.

На въпрос от ВСС дали е уязвена и уплашена, Тодорова отговори, че "от гледна точка на криминологията не трябва да казваме колко ни е страх, но мога да кажа, че съм обидена. Това е унизително – да полагаме усилия, да попълваме декларации, да спазваме срокове, а накрая никой да не положи усилия да не се публикуват данни, които не би трябвало". И допълни: "Не съм безразсъдна, знам на какво подлагам семейството си. Ще взема мерки, за да осигуря защита така, че да нямам нужда от помощ".

В крайна сметка ВСС декларира своята "тревога и непримиримост" по случая и се съгласи, че изтичането на данните ѝ е недопустимо, засяга неприкосновеността ѝ и на семейство ѝ, както и накърнява независимостта му.

Съдия Мирослава Тодорова е бивш председател на Съюза на съдиите. Срещу нея има няколко дисциплинарни производства. През 2012 година тя беше уволнена, а след като съдът отмени уволнението ѝ, тя бе понижена в Софийски районен съд. Тодорова стана и първият съдия, срещу когото беше образувана проверка, а след това и дисциплинарно производство след сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров. В прословутото тефтерче на някогашния шеф на комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов Тодорова беше в графа "Да се удари". Каква беше историята на тефтерчетата на Златанов - припомнете си в този материал!

Експерти: Възможно е България да бъде първата, наказана от ЕС за изтичане на данни

"Рискове от злоупотреби вследствие на НАП-лийкс има, тъй като са изтекли комбинации от данни. Когато става въпрос за голяма група от хо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика