Изтичането на лични данни на съдия Мирослава Тодорова било "случайно събитие"

4932
Изтичането на лични данни на съдия Мирослава Тодорова било "случайно събитие"
Снимка: БГНЕС

Непосредствено след скандала с изтичането на лични данни от НАП, изтекоха и тези на съдийката Мирослава Тодорова от Софийски градски съд. Данните бяха изнесени от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), който публикува имуществената декларация с личните ѝ данни – ЕГН, домашен адрес, номер на лична карта, мобилен телефон. Нещо повече – в декларацията фигурираha и трите имена и ЕГН на съпруга ѝ и на непълнолетното ѝ дете.

Днес ИВСС разпространи позиция от името на главен инспектор Теодора Точкова, в която се казва, че "е допуснат пропуск, като вместо окончателния вариант на декларацията е публикуван работния файл".

Ще може ли да съдим НАП за изтичането на личните данни?

"Искам да кажа на гражданите, че те трябва да се обърнат към българския съд, ако са пострадали по някакъв начин от този теч. При нас за...

Според Закона за съдебната власт имуществените декларации на магистратите се публикуват на сайта на ИВСС, но с изричното условие, че това става "при спазване на изискванията за защита на личните данни".

Експертът, на когото е била разпределена за проверка ежегодната декларация на съдия Тодорова, е предал на системния администратор за публикуване работния файл на същата, като част от подписан с квалифициран електронен подпис архивен файл, съдържащ всички декларации със заличени лични данни, разпределени му за проверка и подлежащи на публикуване в срок до 15.07.2019 г. Това, че файлът с декларацията на съдия Тодорова е бил в работен вариант, личи от наименованието му – "не се чисти", указващо наличие на технически проблем, т.е. експертът не може да изчисти /заличи/ личните данни. Препратката "не се чисти" би следвало да е към системния администратор, който на базата на техническите си умения, да извърши нужното изчистване /заличаване/, обясниха от ИВСС.

От инспектората са категорични, че в случая няма тенденциозно отношение към съдия Тодорова, каквито опити за тълкуване се тиражират в медийното пространство, а е използван изразът, за да се сигнализира за несправяне с технически проблем. 

Разбирам безпокойството на съдия Тодорова, но категорично заявявам, че станалото е случайно събитие и изключение в дейността на Инспектората. Въпреки това, поднасям извиненията си, пише в позицията главен инспектор Точкова, която допълва, че са взети всички необходими мерки веднага след сигнала, че има изтичане на данни, разпоредена е проверка и са предприети съответните законови действия, за недопускане подобни пропуски в бъдеще.

Опитаха да пробият системата на Комисията за защита на личните данни

В деня, в който Комисията за защита на личните данни влиза на проверка в НАП, имаше опит за пробив в информационната ѝ система. Това съ...

Припомняме, че името на съдия Мирослава Тодорова нашумя преди време покрай делото, което заведе срещу Цветан Цветанов за клевета заради думите му, че е свързана с организираната престъпност. На първа инстанция Цветанов беше оправдан. По-късно съдийката обясни публично, че има проблеми със случайното разпределяне на делата. Те не се разпределят по поредност на постъпване и освен това има особености на софтуера, които позволяват намеси без това да оставя следи. Темата отново беше повдигната след скандалния случай със съдия Румяна Ченалова и френски инвеститор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com