Паметник на корупцията бе официално открит в София*

5450
Паметник на корупцията бе официално открит в София*
Снимка: Движение "Заедно"

След дълги години очакване и нетърпение настъпи денят, в който бе открит паметник на корупцията в България – най-корумпираната държава в ЕС, с нула осъдени за корупция лица.

Кандидатът за представител на България в Европейския парламент и представляващ Коалиция „Движение ЗАЕДНО“ Димитър Митев и симпатизанти избраха площада пред централата на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), която се намира до ул. „Граф Игнатиев“ за откриване на паметника. Този избор не бе случаен.

КТБ бе банка, в която в периода 2007-2014г. бяха депозирани огромни държавни средства – там бяха сметките на редица министерства, общини, държавни фирми и др. И при „Тройната коалиция“ доминирана от БСП и при правителствата на ГЕРБ тендецията за депозиране на пари на държавата в тази банка нарастваше. В последствие се разбра, че политици от ръководствата на почти всички парламентарни сили са имали необясними като размер депозити в банката, получавали са те, техни роднини или свързани лица необезпечени кредити в огромни размери, някои са имали безлимитни кредитни карти – и всичко това платено предимно с депозираните там държавни средства.

В крайна сметка няколко месеца след като получи награда за банка на годината, КТБ бе обявена в несъстоятелност и то след акция на прокуратурата в офисите на фирмата собственик на банката във връзка със сигнал за подготвено убийство на Делян Пеевски. Нелепият и невероятен сценарий на прокуратурата подпомагана от централната банка –БНБ доведе до крахът на банката. С голямо, извън всякакви срокове закъснение Фондът за гарантиране на влоговете заплати гарантираните от държавата до 100 000 евро депозити, което струваше на българската държава около 4 млрд. лв. Отделно всички физически и юридически лица с депозити над тази сума изгубиха парите си. В последствие от 2014г. и до ден днешен банката (вече под контрола на държавата) продължи да бъде ограбвана от близки до водещите политически сили лица.

Всъщност централата на КТБ е била построена като централа на Българската търговска банка през 20те години на миналия век. Видния български политик, общественик, дори герой от войната и финансист Атанас Буров е бил директор в тази банка. По ирония на съдбата сто години по-късно недостойни и крадливи политици и свързани с тях лица от прокуратурата чрез КТБ осъществиха незапомнен по мащабите си грабеж.

При откриването на паметника на коруцията Димитър Митев – представляващ „Движение ЗАЕДНО“ говори и за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Тази софийска улица е дълга около 1,5 км, но се ремонтира над 1 година. Дори в държавите от Африка за този период се строят десетки километри пътища. Ремонтът бе съпъстван от множество скандали свързан с избора на фирма изпълнител, стойността на ремонта и меко казано странните архитектурни и дизайнерски решения. С ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ се потвърди, че в България държавните средства за строителни дейности се отдават формално на конкурсно начало, но всъщност в основата стои корупция, връзка с властта, а не цена и качество на извършваните строително-монтажни дейности.

Именно поради гореизложеното активистите на „Движение ЗАЕДНО“ решиха на открият паметника на корупцията на това място – пред КТБ и до ул. „Граф Игнатиев“ като символ на грабежа, безнаказаността и наглостта и партиите управлявали ни през целия преход.

Специалната роля на действащия главен прокурор в престъпния фалит на КТБ показва още веднъж колко важна е фигурата на главния прокурор, нейната независимост, достойство и смелост, като Димитър Митев допълни, че консултациите на президента Румен Радев във връзка с избора на главен прокурор са много правилни и навременни.

Паметникът бе открит с традиционното прерязване на лента, която всъщност бе тоалетна хартия, а паметника представлява натуралистична композиция от тиква набодена на пръчка от парцал. Всички съвпадения между тиквата и псеводими на лица от криминалния контингент от 90те години не са случайни.

Помнете, мислите и гласувайте по съвест на 26ти май. Движение „Заедно“ събра в листата си пет български професора, експерти и млади и предлага програма за ускорено икономическо развитие на страната. Подкрепете ни с номер 21 в бюлетината – Движение „ЗАЕДНО“ – нека всички се обединим около най-значимия приоритет за България, а именно – доходите, пенсиите и стандарта на живот!

 *Платена публикация в рамките на предизборната кампания за вота за Европейски парламент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com