Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Панчугов: Ниската избирателна активност направи за пореден път ДПС незаобиколим фактор

13 юни 2024, 10:15 часа • 789 прочитания

"Борисов е изправен пред сложен и труден избор - решението дали за пореден път да влезе в някакво съглашение, което води до напрежение в ГЕРБ и отблъсква по-широк кръг избиратели. От друга страна, разпадът в политическите отношения води до нестабилност".

Това мнение изрази пред БНР политологът Христо Панчугов. Той призова да видим кабинет с ясна политическа отговорност.

"Същевременно бъдещото управление трябва да изглежда атрактивно, за да бъде "продадено" на избирателите", обясни политологът. Относно евентуална подкрепа от БСП Панчугов смята, че "и подобен тип сглобка не би довел до истинска стабилност и смислен дневен ред". Няма много сценарии, по които Корнелия Нинова може да остане председател, подчерта Панчугов.

Още: Окончателно: Вижте кои са новите ни 17 евродепутати

ИТН биха могли да намерят с ГЕРБ общи политики, които могат да служат за оправдание. Въпросът е дали имат желание, допълни той и подчерта, че ниската избирателна активност е поставила ДПС за пореден път в ситуация на незаобиколим фактор, отбеляза Панчугов.

"Ситуацията е изключително некомфортна за останалите политически субекти."

Партиите общуват с избирателите си в контролирана среда, а българското общество се умори от подобен тип отношения с политиците си, посочи Христо Панчугов.

ПП-ДБ направи заявката да бъде силна опозиция, но виждайки компанията, в която би била опозиция, това не е по-лесно решение, отколкото да се подкрепи едно управление, сочи анализът на политолога.

Още: Коалиция ГЕРБ-ДПС не е особено желана от Бойко Борисов: Политологът Христо Панчугов (ВИДЕО)

По думите му, самозатварянето "в някакво племе, което воюва с всички", е част от причините за изборния им резултат.

Относно евентуално включване на президента Румен Радев в партийната надпревара Панчугов коментира, че решението му дали да остане на поста си е "по-силно изкушение, отколкото да се откаже от тази си позиция и да се хвърли на несигурния терен от 70% негласуващи и много други субекти на същото поле, на което се позиционира той".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес