Парламентът единодушно закри Държавната петролна компания

1777
Парламентът единодушно закри Държавната петролна компания
Снимка: БГНЕС

Държавната петролна компания се закрива. Това реши окончателно Народното събрание единодушно със 190 гласа "за" като прие промени в Закона за държавния резерв, предложени от Министерския съвет.

Компанията трябваше да поеме управлението на държавните петролни бази и да разработи верига от бензиностанции. Бившият премиер Бойко Борисов и финансовият му министър Владислав Горанов (санкциониран за корупция по закона "Магнитски", бел. ред.) промотираха тази идея като "по-евтин бензин и дизел за потребителите". Това е пореден опит държавното предприятие да бъде закрито след като през 2022 г. парламентът не успя да приеме законовите поправки. Още: Само заплати, но не и работа - ситуацията в Държавната петролна компания

Според вносителя, пазарът на горива в България оперира в условия на редица дефицити. Те обаче са концентрирани в областта на недостатъчно ефективния и ефикасен контрол, а не в аспекти, свързани с липсата на конкуренция. Поради тази причина участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. 

Дебатът

По време на дебатите позициите си сблъскаха коалициите, застанали зад кабинета "Денков - Габриел" - "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Десислава Трифонова от партията на Бойко Борисов нарече "лъжа" анализа за нецелесъобразността от съществуване на петролната компания.

"Тя посочи, че има писмо от министерството на икономиката, от което става известно, че анализът е направен устно от служител на ведомството. Това сериозно ли е от страна на една институция, която иска затварянето на една компания, единственият мотив е политически", смята тя. 

"Вместо да политиканствате, кажете иска ли ГЕРБ да има Държавна петролна компания и да изгради 100 държавни бензиностанции. Щеше да бъде мъдра форма на поведение просто да замълчите", отговори ѝ Йордан Иванов от ПП-ДБ. 

"Ако вярвате, че петролната компания помага повече за конкуренцията на пазара на горива, защо от ГЕРБ-СДС в комисия гласувахте за закриването ѝ", попита колегата му Мартин Димитров, обръщайки се към ГЕРБ-СДС.

"Много години ГЕРБ пречеше да има яснота кой притежава данъчно-акцизните складове у нас, наложи се да отидем в съда и той да задължи министъра на финансите да каже кой ги притежава", посочи депутатът.

"Вчера казахте колко хубава е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), защото била наложила глоба на "Лукойл" в края на седемгодишния си мандат", продължи Димитров. ", по думите му, тази КЗК не е била ефективна. Истината е, че трябва да бъдат взети реални мерки за конкуренцията на пазара на горива, подчерта той. Всеки ден на сайта на „Митници“ да бъде публикувана информация за свободен складов капацитет", предлага Димитров.

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) подчерта, че дебатът е принципен - дали държавата, като държава, има право да прави нещо или не. "Както и има ли право държавата да държи собствени военновременни запаси в собствени складове или, в случай на нужда, ще се моли на частен предприемач да й даде нейното, което е в частните му складове. Става дума тази държава има ли самозащитни сили и там, където пазарът е стигнал до девиация, да се намеси", изтъкна той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика