X
 
 

Парламентът коригира бюджета заради F-16

1728 1
photo of Парламентът коригира бюджета заради F-16
Снимка: БГНЕС
За по-малко от 2 часа парламентът прие на 2 четения актуализацията на бюджета, необходима за покупката на изтребителите F-16. Със 117 "за" гласа, 72 "против" и 2 въздържали се при първото гласуване и 113 "за", 72, "против" и 2 въздържали се при второто депутатите приеха поправките в държавните финанси, предложени от бюджетната комисия.

Недостигът по консолидираната фискална програма ще бъде 2,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Най-удачният момент за България да плати F-16, без да влезе в преразход?

2 млрд. лева за F-16 е сериозно фискално усилие, но добрата новина е, че можем да си го позволим, без да нарушаваме законодателството с...

Финансовото обезпечаване на договора изтребителите ще се извърши чрез увеличаване на разходите на Министерството на отбраната за сметка на увеличаване на дефицита на Бюджета за тази година.

2,1 млрд. лв. ще бъдат преведени на военното министерство, за да плати бойните самолети. Цената на сделката (близо 2.2 млрд. лв.) е изчислена при прогнозен валутен курс на лева спрямо щатския долар 1,75 лева за долар.

Сумата, посочена в договорите с правителството на САЩ, ще се депозира наведнъж по сметка на федералното правителство, като ще се съхранява в специална сметка. Депутатите вече ратифицираха 4 договора за закупуване на самолетите.

Корекцията на бюджета предизвика остри дискусии, като управляващи и опозиция взаимно се обвиняваха в безотговорност, лошо финансово планиране и др.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова увери, че увеличаването на дефицита не е свързано с повишаване на размера на държавния дълг, тъй като парите за този разход са налични във фискалния резерв. 

Финансовото министерство пое нов дълг за покупката на F-16

Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на обща стойност 300 млн. лева, съобщи bTV. Това става, след като ...

По думите ѝ сега е перфектният икономически и бюджетен момент за подобен разход, а държавата ни разполага с 11 млрд. лв. фискален резерв.

Опозицията обвини управляващите, че водят държавата към провал и фалит.

"Най-бедната страна на Европейския съюз, с най-висока смъртност, с най-разсипано здравеопазване, ще финансира - това кажете, държавния дълг на богатата и високо развита страна - Съединени американски щати. Ние не сме съгласни авансово да се плащат 2 млрд. и 300 млн. срещу чертеж и евентуално получаване на стоката след 4 години", каза Румен Гечев от БСП.

От ГЕРБ посочиха, че няма възможност за друг начин на плащане, тъй като досега българската държава няма големи доставки на въоръжение от САЩ.

В отрицателния си вот за ратификацията на сделката от "Воля" поискаха оставките на всички министри, които са преговаряли по покупката на самолетите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално