Парламентът окончателно премахна "златните паспорти"

7658
Парламентът окончателно премахна "златните паспорти"
Снимка: БГНЕС

Народно събрание отмени окончателно "златните паспорти". Това стана с приемане на промени в Закона за българско гражданство, с които се отменя съществуващия механизъм за придобиване на българско гражданство чрез инвестиции.

В 4-месечен срок от влизане в сила на този закон, Държавна агенция "Национална сигурност" извършва проверка за наличие на основания за отмяна на натурализацията по всички преписки по придобито българско гражданство по реда на отменения член. Предложението в тази посока беше направено от парламентарната група на ДПС.

Припомняме, че партията на Мустафа Карадайъ започна война срещу "златните паспорти" още преди Коледа. Тогава депутатът Хамид Хамид заяви, че по този начин Делян Пеевски показва, че няма нищо общо с тези паспорти, за което според Хамид бе "несправедливо обвинен от Държавния департамент на САЩ, слагайки го в списъка "Магнитски". Преди празниците от ДПС заявиха, че Пеевски и още няколко депутати ще напишат и законoпроект по въпроса, който обаче бе отхвърлен.

От движението внесоха получен в пощата на депутата Хамид Хамид анонимен сигнал за "чудовищна схема", според който над 120 души от Русия и Китай са получили неправомерно гражданство, право на пребиваване или инвестиционни сертификати в България. 

По време на дебатите в пленарна зала днес Петър Петров от "Възраждане" направи изказване по време на второто четене по текста за производствата по инвестиционно гражданство, които не са приключили. Той уточни, че подадените заявления са над 100 и са направени по предходния ред, когато получаването на българско гражданство чрез инвестиция е касаела инвестирането в държавни ценни книжа.

Европарламентът настоява за забрана на "златните паспорти" и специални правила за "златните визи”

Членовете на Европейския парламент искат общи правила на ЕС за "златните визи" за борба с прането на пари и корупцията. Загрижен, ...

"Не чух какво налага вземането на решение за прекратяването на всички тези неприключили производства. Не чух никакви мотиви от страна на работната група, която иска да промени това", каза още Петров. 

Крум Зарков от БСП заяви, че с гласуването на последните параграфи българската държава окончателно ще отмени възможността да се придобива гражданство срещу инвестиция, така наречените и придобили известност "златни паспорти". Дотук се стигна след дълги години различни опити страната ни да се възползва от своето гражданство, както са го правили и други, за да привлече инвестиции. Тези опити не се увенчаха с успех, напротив създаде се схема", каза още Зарков.

Според него в процеса на работа се е преценило, че производствата, започнали по стар ред, трябва да бъдат прекратени. 

Хамид Хамид от ДПС подчерта, че с този закон се слага край на тежък спор. "Успяхме да свалим България от списъка на страните, които ЕК и ЕП са сочили с пръст за продажба на гражданство. Това, което не успяхме, е проблемът с пребиваването на основание инвестиции. Затова ние и през следващите месеци ще внасяме съответните предложения, да решим и този проблем", каза депутатът от ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика