Парламентът отложи решението за новия заем, Радан Кънев го подкрепи

19380
Парламентът отложи решението за новия заем, Радан Кънев го подкрепи
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще решава най-вероятно утре, 19 февруари, дали да бъде одобрено тегленето на нов заем от 16 млрд. лева (8 млрд. евро) в периода 2015-2017 година. Това стана ясно след като дебатът за днес в парламента приключи.

Не обсъждаме нов дълг, а нов инструмент за управление на българския дълг. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в края на горещия дебат.

Велизар Енчев: HSBC я проверяват в Швейцария, ние я избираме за дилър

По-добре Бойко Борисов да си подаде оставката, а не българската нация да поеме нов колосален дълг. Това заяви независимият народен пред...

Когато дойде време за гласуване на бюджет, защото това управление няма да си актуализира бюджета по три пъти в годината, ще го изтискваме финансовия министър като мокър парцал, защото искаме дългът догодина да е по-малък. Сега обаче не говорим за това, подчерта Кънев. Сега финансовият министър ни предлага финансов инструмент за управление на дълга си, както го правят в Румъния, в Полша, добави десният политик.

Всяка опозиция би атакувала такова решение, ние също бихме, дори по-грамотно от левицата. Решението е трудно обяснимо на обществото. Пред нас стои политически избор – дали да пожънем огромен политически дивидент, като наричаме емисионния инструмент "нов дълг" и не го подкрепим. От друга страна е да поемем отговорност, да кажем истината, когато не е изгодно, посочи Кънев.

Ще дойде време и опозицията да дойде на власт. И благодарение на този инструмент опозицията би управлявала по-добре, убедено заяви лидерът на ДСБ.

Кънев пусна и "капката катран в кацата с мед" – начинът на предлагане на решението. Парламентът е създаден с идеята да се занимава с бюджета и държавния дълг. Дебатът за бюджета и дълга е в парламента – принципен и конституционен въпрос е това, завърши тъмносиният политик.

Първанов: Оставка от Борисов не ме стряска, няма да подкрепим новия заем

АБВ няма да подкрепи предложението за заем от 16 млрд. лева. Не ме плаши оставката на когото и да е. Това заяви лидерът на АБВ Георги П...

Същевременно, в отговор на репликата на Радан Кънев, известният като финансов експерт на ДПС Йордан Цонев припомни как Реформаторите, "с подкрепата на „Протестна мрежа”" са били на точно обратното мнение за актуализацията с 1 млрд. лева по времето на Пламен Орешарски. Тогава Реформаторите искаха да няма актуализация, за да се върнат 800 хил. лева стар дълг. А сега защо са на тази позиция, попита Йордан Цонев.

Твърдо съм на мнение, че това е добър финансов инструмент за управление на дълга на България, дори и утре премиерът да каже, че не е така, отговори Радан Кънев. И призна - факт е, че при едни и същи бюджетни мерки позицията е различна, когато си на власт и когато си в опозиция. Но през 2013 година се направи увеличение на тавана на дълга, а сега такова няма. Отделно тогава парите бяха предвидени, за да идат 350 млн. лева за неефективни енергийни производства, които подкрепяха тогавашното управление, завърши Радан Кънев.

За финал председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви край на заседанието и припомни, че утрешното редовно заседание на парламента започва в 9:00 сутринта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com