Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът ратифицира търговското споразумение СЕТА между държавите от ЕС и Канада

06 декември 2018, 14:17 часа • 10342 прочитания

Народното събрание ратифицира споразумението за стратегическо партньорство между ЕС  и Канада, познато като СЕТА.

Приемането мина без дебати, въпреки че още през миналата година лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви споразумението за вредно за икономиката и суверенитета на България.

Пактът е подписан на Срещата на високо равнище ЕС – Канада на 30 октомври 2016 г. в Брюксел и беше одобрено от ЕП на 15 февруари 2017.

Отделни негови части се прилагат временно от 1 април 2017 г., защото е споразумение от смесен тип.

Той ще влезе в сила изцяло и окончателно едва когато приключи ратифицирането му от всички държави в общността.

По силата на споразумението се премахват тарифните линии, с които ЕС търгува с Канада. 

Създава се съвместен комитет на министрите и съвместен комитет за сътрудничество, които наблюдават развитието на стратегическите отношения между страните и правят предложения на всички въпроси от общ интерес.

ЕС допълнително отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукти по един ограничен и балансиран начин, като успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти, посочват от ЕК.

Става дума за сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти. ВИТС също така ще защити 143 географски означения на ЕС в Канада, отнасящи се до висококачествени регионални хранителни продукти и напитки.

Споразумението укрепва всеобхватния, дългосрочен и стратегически характер на партньорството между ЕС и Канада, обясняват и от правителството, което е вносител на ратификацията.

Целта на споразумението от една страна е да разшири политическите връзки между ЕС и Канада, особено в областта на външната политика и сигурността, а от друга - да съдейства за развитие на сътрудничеството в области извън търговските и икономически отношения. 

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес