Парламентът се готви да задължи митничарите да обявяват имуществото си

9504
Парламентът се готви да задължи митничарите да обявяват имуществото си

Без дебати Народното събрание прие на първо четене измененията в Закона за митниците.

Прави впечатление, че най-съществената част от промените е задължението на митничарите да декларират имуществото си. Това е урегулирано в чл 10, ал 6 на законопроекта. Буквално текстът е следният: В срок от две седмици от дата на встъпване в длъжност/постъпване на работа всяка календарна година най-късно до 31 май и при прекратяване на правоотношението митническите служители са длъжни да декларират пред директора на Агенция „Митници” своето имотно състояние, включително имуществото, представляващо съпружеска имуществена общност, както и имотното състояние на ненавършилите пълнолетие деца”.

Кадиев: Танов не ми е казвал за "мръсно бельо" на Йордан Цонев

Йордан Цонев не се е опитвал да ми влияе по никакъв начин за назначение или разследване. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия...

Освен това се отменя издаването на постановление за принудително събиране на публични държавни вземания. Според действащите към момента разпоредби на Закона за митниците при влязло в сила решение, с което са определени дължими публични държавни вземания, които не са заплатени доброволно, се издава постановление за принудително събиране на публични държавни вземания. Както решението, така и постановлението за принудително събиране на публични държавни вземания са индивидуални административни актове и подлежат на самостоятелно обжалване както по административен, така и по съдебен ред. Така при наличието на окончателно установени задължения и длъжник събирането на държавните вземания се отлага неоправдано във времето, поради което се предлага отмяна на издаването на постановление за принудително събиране на публични държавни вземания.

Предвижда се решенията на митническите органи да подлежат на предварително изпълнение. Посочват се и условията, при наличието на които изпълнението на решението може да бъде спряно по искане на заинтересованото лице от органа, който го е издал.

Определя се началният момент, от който митническите органи ще начисляват лихва за забава за администрираните от тях публични държавни вземания. Определено е, че това ще става от деня, следващ датата на възникване на задължението. Урежда се обменът на информация между Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници” чрез регламентирането на достъп до автоматизираните им информационни системи.

Предвижда се по-тежка санкция при повторно нарушение в случаите на контрабанда на тютюневи изделия. Предлага се изменение, с което се дава възможност и в случаите, когато е налице пълно избягване на заплащането или обезпечаването на публичните държавни вземания, да не се приложи отнемане на стоката, ако нейната стойност значително превишава размера на избегнатите публични задължения. Така се дава възможност за по-справедливо прилагане на режима за отнемане на стоките чрез преценка на всеки отделен случай.

И Чобанов заяви, че зам-шефът на митниците е напуснал по собствено желание

Кадровите промени на върха на Агенция „Митници" ще продължат докато се сформира екипът, чиито резултати покажат повишаване на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com