Партия МИР: КЗК отказа да гарантира прозрачността и честността на изборите

2961
Партия МИР: КЗК отказа да гарантира прозрачността и честността на изборите
Снимка: партия МИР

След като партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) сезира КЗК за противоконституционната разпоредба на чл. 57, ал. 1, т. 33 от Изборния кодекс, партията получи становище, което ясно показва, че Комисията не желае да тълкува в дълбочина този текст, който гарантира непрозрачност в един от най-важните процеси в провеждането на национални избори – компютърната обработката на изборните резултати. Това се казва в позиция на партия МИР, разпространена до медиите във връзка с отговора на КЗК на подадена жалба от страна на партията и гражданско сдружение „Мрежа за инициативи и решения“.

„В своя отговор КЗК твърди, че дейността, която ЦИК възлага на „Информационно обслужване“ АД е административна и съгласно правото на ЕС  е услуга от общ интерес, поради което може да се възлага свободно, не е стопанска дейност и не е в приложното поле на ЗЗК. Считаме това твърдение от една страна за неправилно от правна гледна точка, а от друга го приемаме като административен чадър над законодателното своеволие, което ще доведе до непрозрачен изборен процес на наближаващите избори за народни представители. Цитираните в писмото на КЗК документи по никакъв начин не дерогират Конституцията на Република България по отношение на установяване на монополно положение“, това каза зам.-председателят на ПП МИР адвокат Георги Кардашев.

В своето искане партия МИР ясно аргументира факта, че разпоредбата на чл. 57, ал. 1, т. 33 създава монополно положение, което противоречи на чл. 18, ал. 4 от Конституцията на Република България. По отношение на този въпрос липсва каквото и да е становище на КЗК в получения от нас отговор. Следва да подчертаем, че твърдението на КЗК, че възложената на „Информационно обслужване“ АД дейност не е стопанска е абсурдно, тъй като дружеството ще получи огромен финансов ресурс както на предстоящите избори, така и на всички следващи. Нещо повече, тези парични средства могат да се третират като държавна помощ съобразно ДФЕС и по отношение на тях следва да се осъществява контрол. Това се казва още в позицията на ПП МИР.

„Всички това показва и доказва, че изпълнителната власт нарушава правото на Европейския съюз, което може да доведе до откриване на наказателна процедура от Европейската комисия срещу България“, каза още Георги Кардашев.

От партия МИР са категорични, че ще продължат своята битка за провеждане на честни избори в България и след като са изчерпали всички възможно опции, сезирайки всички компетентни институции в страната, ще се обърнат и ще сезират Европейската комисия за грубото погазване на върховенството на закона и правовата държава.

От ПП МИР припомнят, че са поискали от Комисията за защита на конкуренцията да излезе със становище, което да отговори на въпроса противоречи ли чл. 57, ал. 1, т. 33 от Изборния кодекс на разпоредбите от Закона за защита на конкуренцията, но вместо конкретен отговор КЗК е изпратила доста циничен и абсурден от правна гледна точка отговор.

В своята позиция ПП МИР за пореден път призовава всички отговорни институции незабавно да се заемат с решаването на този изключително важен проблем, който може да се окаже в основата на множество жалби и непризнаването на резултатите от предстоящите парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com