Патриотична вълна и обвинения в безродие след доказано манипулативна теза на Янка Такева (СНИМКИ)

7729
Патриотична вълна и обвинения в безродие след доказано манипулативна теза на Янка Такева (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

В рамките на целия ден в сряда един изкуствено създаден скандал превзе голяма част от публичното пространство. Причината - изявление на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, която твърди, че се обсъжда възможността българският език да се изучава в училищата като чужд от учениците, за които не е майчин.

Това нейно изявление пред БНР Варна от 29 август предизвика вълна от възмущение и патриотизъм в социалните мрежи, но и от партии и обществени фигури.

"Българският да се изучава като чужд език от децата, за които той не е майчин, обмислят в Министерството на образованието (МОН)", съобщи Такева и определи идеята като "изключително опасна", защото ще доведе до по-голяма сегрегация на общности и уточни, че "това е по предложение на хората, които работят в МОН, именно съветниците".

Още: Военно обучение и джендър идеология: Янка Такева и Георги Богданов в лют спор за образованието

"Аз съм една от малкото хора в работната група, които протестираме срещу това", каза Такева, а след това допълни, че получила подкрепа единствено от Деян Колев, председател на центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". На въпрос дали предложението ще бъде подкрепено, Такева отговаря, че то "намира подкрепа, защото това е записано в програмата на правителството в частта на средното образование".

"Това е опасно и аз смятам, че министър (Галин) Цоков, министър-председателя и депутатите трябва да се замислят какви ще бъдат негативите впоследствие", заявява Такева пред общественото радио.

Родници срещу безродници

Твърдението на Такева предизвикаха мигновенна вълна от обвинения в "безродие", потъпкване на българщината и призиви за оставка на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Първа реагира лидерката на БСП Корнелия Нинова, която, подобно на лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, определи управляващите като "безродници" и ги обвини в "брутално обезбългаряване на страната". С призива си: "Хора, събудете се", тя завършва публикацията си в социалните мрежи.

От своя страна партия ВМРО също призова за оставки и обяви, че подобна идея имала за задача "внушаване на всички деца, чиито родители се самоопределят като български граждани, с различен от българския етнически произход, че българският език, самосъзнание и самоопределение са чужди за тях".

Председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова също не пропусна да обвини управляващите в опит да "занулят" държавата, като посочва, че този процес започва с езика.

Съпругата на президента Румен Радев, който в последните седмици не спира с посещенията на патриотични прояви, Десислава Радева също изрази позиция в профила си в социалните мрежи:

 

Фактите, вместо лъжите 

Елементарна проверка в публикуваната от правителството програма за управление на България, която е в рамките на седем страници, показва, че там няма записано изучаване на българския език като чужд за никой от учениците. В документа като цел е посочено единствено "въвеждане на концепция за езикова интеграция и регламентирането ѝ в образователната система с цел задържане на ученици в образователната система, допълнителна езикова подготовка, подкрепа на учителите и осигуряване на допълнителна финансова подкрепа". Срокът за изпълнение е ноември 2024 г.

По повод друг от споменаваните закони, а именно - основният ни, в Конституцията ясно е записано, че български език е официалният в републиката, а изучаването и ползването му е право и задължение на всички граждани. "Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език", пише в основния закон.

МОН с категорична реакция

В обедните часове Министерството на образованието и науката разпространи официална позиция, в която категорично отрече съобщеното от Янка Такева и нарича спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище "вредни и опасни". 

Още: Реформи, иновации и инвестиции: Новият министър на образованието с план как всички да станат отличници

"Разширяване на дефинирането на българския език като чужд в образователната система е немислимо. Под никаква форма и в никакъв момент обсъждане за преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език не е стояло на дневен ред", се казва в позицията на министерството. В нея се разбира, че ведомството е сформирало работна група, която цели да предложи мерки за по-добра езикова интеграция, подкрепа на обучението и проверка на нивото на подготовка на учениците по български език.

Според съобщението единствената цел на работната група е да се набележат мерки за подобряване на езиковата подкрепа - чрез повече часове, чрез допълнителна квалификация на учителите, чрез иновативни методи на преподаване и др.

Вижте цялата позиция на образователното ведомство ТУК.

И един обрат

След надигналата се вълна на възмущение от възмущението пък споменатият от Янка Такева председател на центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев също отрече от министерството да предлагат изучаването на българския език като чужд език, когато той не е майчин.

По думите му такова предложение не е имало и уточни, че според държавните образователни стандарти българският език се изучава като чужд език от децата на мигрантите, граждани на Европейския съюз и трети страни. За децата от традиционните малцинства в България това не важи - те учат наравно с всички други български ученици.

"Това, което и аз, и Такева казваме, е, че не бива да обсъждаме идеята за това българският език да се изучава като втори чужд език за децата от традиционните етнически малцинства. Не бива неща, които се прилагат при децата на мигранти, да се прилагат към децата от традиционните малцинства, защото ситуацията е различна. Тези деца гледат българска телевизия, при тях има приток на българска реч, това за тях не е чужд език", каза той пред "Дневник".

Колев предлага допълнителната подкрепа за децата да бъде под формата на интерактивни игри, театър и др.

Прослдихме казуса в следните материали:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът "Главчев" краде 100 млн. лв. от пенсиите: ПП-ДБ иска извънредно заседание на парламента

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика