Патриотичният фронт и Реформаторите заявиха подкрепа за съдебната реформа

11321
Патриотичният фронт и Реформаторите заявиха подкрепа за съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Това не е стратегия за Висшия съдебен съвет /ВСС/. Това е всеобхватен документ, който да се запознае в рамков формат за всички проблеми на съдебната система. Документът неслучайно има 7-годишен хоризонт за действие. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов при представянето в парламента на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

"Даваме си сметка, че някои от процесите на промяна и оздравяване на съдебната система ще бъдат постепенни. Всички мерки, които сме предвидили да се вземат по отношение на органите на наказателно производство, са предхождани от концепция за наказателна политика", каза още министърът.

Нищо ново в съдебната реформа - разделяне на ВСС, по-добра координация

Провеждане на съдебна реформа и преструктуриране на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии са сред основните приоритети...

Според Иванов този документ е актуализация на стратегията от 2010 г. и по нея са работили 5 правителства. Тя не бива да остане като стратегия на конкретен министър на правосъдието или на конкретно мнозинство. Искаме тя да послужи като отправна точка за консенсус относно необходимите мерки, коментира министърът. Той допълни, че стратегията от 2010 г. е останала като документ приет само от Министерския съвет, пише БГНЕС.

Реформаторският блок ще подкрепи стратегията за съдебна реформа. Това заяви народният представител от дясното обединение Димитър Делчев от парламентарната трибуна във връзка с актуализираната стратегия за съдебната реформа, предаде агенция „Фокус”.

„Днес дебатирам тази реформа и моля да обърнете внимание, че става въпрос за визия, тя показва пътя, по който ще се движи България”, посочи той и добави, че всички, които са юристи трябва да си зададат въпроса дали България има нужда от съдебна реформа.

Всеки път, когато бъде повдигнат въпросът за съдебна реформа, всички хора смятат, че тя трябва да бъде направена, обясни депутатът. Той обясни, че тя е първата стъпка, по която се тръгва, за да може да се случи самата реформа.

ДПС против съдебната реформа, Цацаров също възрази по конкретни въпроси

Движението за права и свободи не подкрепя стратегията за съдебна реформа, предложена от правосъдния министър Христо Иванов и приета от...

Делчев отбеляза, че е имало критики от различните парламентарни групи – една, че стратегията задава прекалено общи концепции, а другата, че е прекалено конкретна. „Тя дава актуална картина от това, в което в момента представлява съдебната система. Тя има много добър слот анализ. Нека да дадем пътя напред, за да видят нашите партньори, че България има желание да тръгне в правилна посока”, каза още депутатът от РБ.

Патриотичният фронт ще подкрепи съдебната реформа. Това каза от своя страна Христиан Митев - депутат от Патриотичния фронт, по време на обсъждането в пленарна зала на Актуализираната стратегия. Той допълни, че българските граждани настояват за тази промяна от много години.

В тази реформа има много добри и положителни промени, който ПФ подкрепя. „Подкрепяме разделянето на ВСС, като остава въпроса дали ще променяме закона за съдебната власт или ще променяме Конституцията“, каза Митев. Според него дискусията по отношения на съдебните такса остави в сила. „Имам едни добре подготвени магистрати, но имаме определени резерви за някои от точките, каквото е въвеждането на непостоянно действащ ВСС“, поясни депутатът.

Провеждане на съдебна реформа и преструктуриране на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии. Това са сред основните приоритети на кабинета "Борисов", записани в програмата за стабилно развитие 2014-2018 годин стана ясно вчера.

Актуализираната стратегия за съдебната реформа беше приета от правителството

Министерският съвет (МС) прие актуализираната Стратегия за реформата в съдебната система. Това заявиха вицепремиерът Меглена Кунева и м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com