X
 
 

Павлова: Три поръчки за НДК са съмнителни, но се изпълняват

4241 2
photo of Павлова: Три поръчки за НДК са съмнителни, но се изпълняват
Снимка: БГНЕС
Има нарушения по три проверени обществени поръчки на НДК. Това заяви министърът на Българското председателство на ЕС и бивш регионален министър Лиляна Павлова по време на първото заседание на Временната анкетна комисия, която парламентът създаде, за да разследва случилото се в НДК.

Става въпрос за поръчки за избор на проектиране и строително-монтажни дейности, избор на изпълнител за техника за озвучаване и преводи и за надзор на извършените строително-монтажни работи. Именно първата поръчка, на стойност 17 млн. лева, стана причина за публичен скандал, след като председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков публикува скандален чат разговор, показващ натиск в полза на една фирма по обществената поръчка.

БСП: За европредседателството ГЕРБ иска да смени НДК с друго място

Правителството вече търси друго място, което да приеме събитията по европейското ни председателство. Това твърдение направиха от БСП по...

Павлова поясни, че въпреки че има съмнения за незаконосъобразно сключване на договори, факт е, че те са сключени и са в процес на изпълнение. "За нас беше изключително важно те да се изпълняват в срок, качествено, така че да може до края на годината да бъдат завършени успешно и сградата да бъде приведена в изискванията за провеждане на председателството. От тази гледна точка констатирахме редица проблеми", заяви тя, цитирана от Агенция „Фокус“. И добави, че е поискала от Мирослав Боршош изпълнението на дейностите да влезе не само в законовите параметри, но и в графика.

"По отношение на договора за проектиране и ремонт на сградата установихме закъснение в планирания график. Първоначално по договор графикът за изпълнение на строително-монтажните работи трябваше да бъде в края на месец септември. Освен това 7 месеца след сключване на договора за проектиране и строителство не е налице одобрен работен проект по отношение на необходимите ремонтни дейности. Нямаше назначен екип, който да осъществява инвеститорския контрол“, коментира Павлова.

Относно договорите за избор на изпълнител за техника за озвучаване и преводи и за надзор на извършените строително-монтажни работи, Мирослав Боршош е искал увеличение на стойността им и възлагане на допълнителни дейности до 50% от стойността на двата договора. "С решението за увеличение на капитала на дружеството беше приет. Това, което не беше прието в пълнота, е увеличението и анексирането на договора за проектиране и строителство", каза министърът, допълвайки че са удовлетворени само 28 млн. лева от поисканите от Боршош 36 млн. лева.

Ангел Митев е новият изпълнителен директор на НДК

Ангел Митев е новият изпълнителен директор на НДК. Това обяви министърът на културата Боил Банов. "Моят избор върху изпълнителен идре...

По думите на Павлова, откакто тя отговаря за европредседателството ни, е имало четири назначени проверки на дейността на НДК. Павлова е получила предварителен доклад, който е бил част от мотивите ѝ за предложението и освобождаването на Мирослав Боршош като изпълнителен директор. "Докладът включва два компонента по отношение на финансовото състояние на дружеството, но не завършва със заключения и констатации, защото НДК не е предоставило необходимите документи", обясни Павлова.

Финансовото състояние на НДК

Според Лиляна Павлова, за първите 5 месеца на годината НДК е на загуба от над 3 млн. лева. Има крайна тенденция на загуби, добави министърът. Тя посочи, че и изискала актуалния бизнес план, инвестиционния план, оздравителния план на дружеството и правилата на работата на Съвета на директорите. "До датата, в която бях принципал на дружеството, такива документи не ми бяха предоставени", заяви Павлова.

Нов обрат: Боршош се оттегли от НДК

Директорът на НДК Мирослав Боршош се оттегля от поста, докато текат проверките в дружеството. Това се казва в изявление, разпространено...

Лиляна Павлова е убедена, че неразбориите покрай НДК няма да доведат до отнемане на европредседателството ни.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Всичко с ваше участие е твърде съмнително, г-жо Павлова. Трябва да се извърши и внимателна проверка на санирането, не само по документи!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Октомври 1 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
    Ами ето я реалноста в България. Едни съмнителни не бих се изразил хора , а по скоро човекоподобни от снимката говорят за съмнителни сделки , но въпреки това се изпълнявали , а те пък въпреки своята съмнителност са по тези места и плямпат.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 23-27 април

Овен Тази седмица ще бъде за вас доста лежерна. Отдайте се на разходки, срещи с приятели, развлечения, ходете и приемайте гости и се ...