Пазят свидетели с трактори и косачки

2608
Пазят свидетели с трактори и косачки
Снимка: БГНЕС

Косачки и трактори се оказаха част от  имуществото на Бюрото за защита на свидетели, което доскоро бе под командването на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщи по БНР новият правосъден министър Иван Демерджиев.

Става дума за имущество, разпределено в общо 60 позициии, обясни Демерджиев. По 15 от тях са описани коли. "Това дело за мен е странно. Ако наистина прехвърлянето на имущество от Бюрото от прокуратурата към МП е толкова важно, че да бъде конституционен проблем, за мен възниква въпросът защо толкова много вещи са извадени от това имущество и са разпределени на други места из прокуратурата? Това са трактори, косачки, хладилници и други подобни и 15 автомобила", каза Демерджиев.

"Ако този въпрос с имуществото е толкова важен, то тома имущество час по-скоро трябваше да бъде прехвърлено в Министерството на правосъдието, за да служи за нуждите, за които е придобито. А сега има две противоречиви тези. От една страна се поддържа, че въпросът с имуществово е решаващ, едва ли не конституционен проблем, от друга страна се поддържа, че тази дейност може да функционира в МП без 15 автомобила и още 45 позиции различни други вещи. Трябва да се изясни първо прокуратурата и главния прокурор коя от двете тези е правилна, но която и от двете тези да е правилна, подобен подход е неприемлив. Или са купувани вещи, които не са били нужни на бюрото, за да осъществява функциите си, или тези вещи са нужни на бюрото и те трябва да бъдат прехвърлени час по-скоро в МП."

Гешев сезира Конституционния съд за съдбата на имотите на Бюрото по защита

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изме...

През 2014 г., когато бюрото е било към МП, с притежаваните от него тогава по-нисък клас автомобили, са охранявани два пъти повече лица, допълни министърът. 

С решение на предишния парламент Бюрото бе прехвърлено на подчинение на правосъдния министър. Преди това Гешев ползваше служителите му за своя лична охрана.

След приемането на законовите поправки главният прокурор ги атакува пред Конституционния съд (КС) именно заради имуществото. Гешев, който твърди, че е много загрижен за съдбата на охраняваните свидетели, поиска голяма част от имуществото на Бюрото да остане в прокуратурата. Пред КС главният прокурор твърди, че вещите, главно коли и друга техника, не могат да се прехвърлят с решение на парламента, а само от Министерския съвет и затова законът противоречи на конституцията.

"Мисля, че проф. Янаки Стоилов ще се впише много добре в Конституционния съд, радвам се имах възможност за работя известно време с него, той е изключителен професионалист", каза Демерджиев.

"По отношение на това дали правосъдният министър има правомощия да иска отстраняване на всеки съдия, магистрат и на тримата големи включително, това е безспорно, а има такова дело в КС и естествено това е в правомощията на КС, така че чакаме неговото решение", каза още Иван Демерджиев.

КС с отказ да се произнесе по искането на президента за Бюрото за защита

Конституционният съд днес отказа да се произнесе по същество по искането на президента Румен Радев да обяви за противоконституционни пр...

На въпрос кога се очаква ЕК да одобри Планът за възстановяване и развитие, министърът на правосъдието каза, че първият призив на Европейската комисия е бил да бъдем по-решителни в мерките, които разписваме:

"Ние осъзнахме, че така ще се решат проблеми, натрупани през годините. Включително да има контрол над Главния прокурор и актовете му. Реакцията е все по-положителна, работим усилено и сме много близо до финализирането на окончателния вариант на разписаните механизми в Плана. Това финансиране по Плана е, ако ние предложим мерки, осигуряващи върховенството на правото", поясни още Демерджиев.

"ЕС поставя пред нас изискването върховенството на правото и спазването му да стане залог за получаване на милиардите по Плана. Реформите в сферата на правосъдието да бъдат цената на тези милиарди. Това смятам, че иска ЕК да види реформите, преведени в реални действия", смята Демерджиев.

"По отношение на контрола и разследването на Главния прокурор предлагаме това да става от прокурор или следовател на случаен принцип.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика