Пеевски не спира да раздава задачи - иска ежеседмичен отчет от премиера за "Шенген"

1428
Пеевски не спира да раздава задачи - иска ежеседмичен отчет от премиера за "Шенген"
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати писмо до премиера Николай Денков, с което поиска пълен отчет за свършената работа за приемането на страната ни в Шенгенското пространство.

По-рано тази седмица премиерът беше на официално посещение във Виена, където говори с австрийския канцлер Карл Нехамер. Правителството във Виена обяснява, че няма нищо конкретно срещу двете балкански страни, а отказът да ги пусне в Шенген е свързан с факта, че самото шенгенско пространство има проблеми. 

"Приемането на България в Шенгенското пространство е важна стратегическа цел, която е водещ мотив при сформирането на евроатлантическото мнозинство, което избра кабинета "Денков" в настоящия парламент", пише Пеевски.

Той обясни, че за изпълнението на тази цел е необходим пълен синхрон между институциите, така че "да се използва целият потенциал на парламентарната дипломация, включително и непотърсеният досега от страна на премиера – този на членовете на Европейския парламент от ДПС".

"Искаме да знаем всичко дотук – всички факти и обстоятелства, свързани с работата на кабинета, председателстван от Николай Денков за присъединяването на България към Шенгенското пространство", се казва в писмото на Делян Пеевски. Още: "Видим напредък": Какво свърши кабинетът "Денков" за влизането ни в Шенген

Санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС "изисква" от премиера да начертае и да информира партията за стъпките, които смята да предприеме до заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-ти декември.

"Очакваме като резултат на изпълнението на тази стратегия, България да получи дата за приемане в Шенген", казва Пеевски. 

Според него в името на добрата координация между институциите и взаимодействие с парламента, премиерът трябва да отчита ежеседмично свършеното пред Народното събрание, като към това представя и задълбочен анализ, изводи и прогнозни резултати от иницитивите за Шенген. 

"Напомняме на министър-председателя, че ДПС влезе в конституционното мнозинство и подкрепи съдебната реформа, за да реализира важните за българските граждани цели, като присъединяването ни към Шенгенското пространство. Защото това има пряко отношение към условията за привличане на сериозни инвестиции в България, а от там и пряко отражение върху жизнения стандарт на всички български граждани", завършва писмото на Делян Пеевски до премиера Денков.

Задача след задача

Това не е първия път, в който водещият депутат на ДПС поставя задачи на премиера. Миналата седмица той и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпратиха общо писмо до Денков.

Двамата поискаха отчет за това какви са какви мерки са предприети по отношение на изпълнението на споразумението между властта и синдикалните организации в сектор "Енергетика".

Двамата депутати искаха информация какви мерки са предприети по въпроса за отпадането от Териториалните планове на намерението за изграждане на предприятие за конверсия на въглищните райони, както и дали са започнали преговори с представителите на Европейската комисия за недопускане в дългосрочен план на затваряне на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мъка: Три пъти депутатите не събраха кворум за второ извънредно заседание

Американски топ-разузнавач дойде в София

Ударници в парламента: Свикаха второ извънредно заседание, но не събраха кворум

Атанасов: Главчев ще възложи ли на ДАНС да провери кой е подслушвал централата ни (ВИДЕО)

ПП-ДБ ще искат извънредно заседание за цената на тока (ВИДЕО)

Вътрешният министър посочи за колко пари се купуват гласове за изборите на 9 юни

Денков за записите: Компроматите прикриват нежеланието да се разследват Нотаруиса и "Осемте джуджета"

Христо Иванов разказа как Пеевски се молил на четири крака заради "Магнитски" (ВИДЕО)

Ваня Григорова: Последният парламент нямаше нито един социален приоритет

Росен Желязков: ГЕРБ поема нелекия ангажимент отново да изведе страната от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика