Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски: Президентът веднага да подпише указа за Митов (ВИДЕО)

17 април 2024, 10:06 часа • 1237 прочитания

Не може България да седи без външен министър. Президентът трябва веднага да подпише указа. Това каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пред медиите в парламента.

Думите на Пеевски дойдоха след като министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Според Пеевски президентът трябва да изпълни Конституцията, а не да я нарушава. "Видяхме, че е подадено. Не разбирам забавянето в неговия указ", посочи Пеевски. 

"Не може в тази ситуация в света България да седи без външен министър. Доколкото виждаме  непопълнен състава на заместник-министрите. 

Смяната на външния министър

Пеевски коментира и избора на Главчев за външен министър. "Щом е преценил премиерът - Даниел Митов трябва да бъде. Това е негово право съгласно Конституцията", каза Пеевски. ОЩЕ: Борисов: ГЕРБ ще носи отговорност за външната политика, ако назначат Митов (ВИДЕО)

Отговорността за служебния кабинет

Пеевски обясни, че по Конституция Главчев избира състава, а отговорност за служебния кабинет носи парламентът. "Ние може да оказваме пълен контрол на това служебно правителство", добави още съпредседателят на ДПС.  Той призна, че премиерът Главчев говори с всички политически лидери, за да се случват политиките към гражданите. "Нека да видим какво ще бъде отношението към хората и дали ще правят правилни неща. Рано е още да говорим", коментира още Пеевски. 

Той бе попитан и за смяната на земеделския министър, като заяви, че никога не е казвал, че подкрепя Кирил Вътев. "Никога не съм се срещал с него, по никакъв повод", добави Пеевски. ОЩЕ: Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес