Петков: България трябва да реагира на украинските изказвания за спиране на "Южен поток"

24932
Петков: България трябва да реагира на украинските изказвания за спиране на "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Необходима е европейска и българска реакция на заявлението на украинския министър, че строителството на „Южен поток” трябва да бъде прекратено. Това заяви Румен Петкова от Гражданска инициатива АБВ, във връзка с информацията, че министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан смята строителството на газопровода „Южен Поток” за икономически необосновано и трябва да бъде прекратено, предаде "Фокус".

„Правителството трябва много силно да заяви, че Украйна не може да се бърка в нашите работи, да извика посланика, да му заявим тази своя безапелационна позиция, и да поставим въпроса пред Европейската комисия. На този опит на Украйна да се налага на страна-членка на ЕС, трябва да има и европейска реакция. Притеснен съм, че нашето правителство мълчи. То по принцип е безхаберно, но в случая се посяга върху нашия национален интерес и правителството не взима никакво отношение”, допълни той.

Румен Петков захапа Орешарски заради депата за отпадъци

Г-н Орешарски, не мислите ли, че заради терора към общините България може да понесе европейски санкции и заради депата за отпадъците? Т...

„Това е много грубо вмешателство в нашия интерес и посегателство от страна на украинския министър върху българския държавен и обществен интерес. Тук веднага възникват други два много важни въпроса – кой пръв легитимира тази власт в Украйна, и кой носи отговорност? Нашият министър на външните работи Кристиян Вигенин беше пръв сред европейските и в света външни министри, които отидоха в Украйна, легитимираха и Майдана, и новата власт. Сега новата власт скача много грубо срещу интереса на нашата страна. Кой трябва да носи отговорност за легитимацията й в България?”, попита Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика