Петков назначава проверка на "Южен поток", защото е "инструмент на Путин"

2981
Петков назначава проверка на "Южен поток", защото е "инструмент на Путин"
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков още днес ще назначи проверка на "всички аспекти" на "Южен поток", защото според него международният проект е "инструмент" за влияние на Русия на Балканите. Това обяви министър-председателят в началото на заседанието на Министерски съвет в четвъртък.

Малко по-късно от пресцентъра на Министерски съвет уточниха, че става въпрос за проверка на „Турски/Балкански поток“, който бе изграден след прекратяването на „Южен поток“.

Кирил Петков назначи двама заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков са назначени двама заместник-министри. Николай Найденов е назначен за заместник-мини...

"Нашите партньори виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в нашия регион", каза Петков, визирайки визитата си в САЩ. "Това, което ще направя като заповед още днес, е начало на пълна проверка на всички аспекти на "Южен поток". Този тип проекти са точно това, което се говори – използват се за инструменти за външната политика от страна на Путин".

„Южен поток“ предвиждаше изграждането на нова газопроводна система за доставки на природен газ от Русия до ЕС, с технически капацитет от 63 милиарда кубични метра газ годишно. Планираше се морски и сухоземен газопровод. През 2015 обаче „Газпром“ (с 50% дял в проекта) отправи предложение за прекратяването му, след като ЕК видя несъответствие с общото законодателство. В крайна сметка краят на „Южен поток“ даде началото на „Турски поток“.

На заседанието премиерът добави още, че България има "доста голям напредък" за намиране на заместващи F-16 самолети като алтернатива на поръчаните, но забавени машини. "Министерството на отбраната продължава с намирането на заместващи самолети, така че българското небе да остане защитено", допълни Петков.

Припомняме, че САЩ отложиха с 2 години доставката на 8-те самолета F-16, за които България вече е платила. Според двама бивши министри на отбраната - Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов - причината е, че Вашингтон се опасява от изтичане на секретни данни за машините в посока Русия. 

Петков пред "Ню Йорк Таймс": Щом най-бедната държава в ЕС се изправи срещу Путин, значи всеки може

„Щом най-зависимата от Русия държава, която е и с най-ниско БВП в ЕС на глава от населението, може да се изправи срещу Путин &nda...

Преди седмици финансовият министър Асен Василев заяви, че няма неустойка за забавянето на доставката на изтребителите F-16.

"Днес ще обсъдим част от резултатите, които постигнахме по време на нашето посещение в САЩ. Потвърждавам, че сме договорили два кораба с втечнен газ за юни месец – на цени, значително по-добри от цените на европейските пазари и на "Газпром". Министерството на енергетиката ще продължи с допълнителните преговори за дългосрочни доставки, това ни дава възможност за първи път да имаме диверсификация", каза още днес Петков.

"За нас най-важно е българите да имат най-добрите цени, без да се разчита на един доставчик, който едностранно да нарушава условия и договори – това беше една огромна победа", заяви той.

Министерски съвет ще обсъди и дерогация за намаляване на акциза за електроенергията и газа, което Петков предложи още преди няколко дни - "така че да имаме възможност цените на тези два много важни за българската икономика елемента да бъдат намалени".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика