Бивши военни министри: САЩ отлагат доставките на F-16 за България, защото ни нямат доверие

26186
Бивши военни министри: САЩ отлагат доставките на F-16 за България, защото ни нямат доверие
Снимка: Lockheed Martin

САЩ отлагат с две години доставката на 8-те самолета F-16, за които вече е платено от България, тъй като се опасяват от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия. Това пише Euractiv, като се позовава на бившите министри на отбраната Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, които са известни с проамериканските си позиции. Те са изразили позицията си по време на международната конференция "Войната в Украйна и рисковете пред Западните Балкани", организирана от евродепутата Радан Кънев. На събитието имаше и панел, посветен на предизвикателствата пред сигурността на България. 

"Забавянето на доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи на липсата на доверие в българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО. Мисля, че дори договорът за F-16 е замразен по тази причина, тъй като сигурността на технологията не може да бъде гарантирана на 100 процента", цитира изданието думите на бившия министър Велизар Шаламанов. 

Генерал: Трябват ни 72 бойни самолета, за да бъдем сила във въздуха

В никакъв случай не трябва да се отказваме от придобиването на самолетите F-16. Ние много закъсняхме и затова сега се получава, че едва...

Още: Асен Василев: Няма неустойка за забавянето на F-16

"Изпитваме затруднения с процедурите за защита на класифицираната информация. Работил съм в НАТО в продължение на десет години и знам как издават сертификати за достъп до класифицирана информация след проучване, което продължава шест до осем месеца. А тук нашите хора издадоха разрешение на Пеевски за по-малко от пет работни дни", заяви Шаламанов.

Делян Пеевски е милиардер, медиен магнат, който след като стана депутат, бързо получи сертификат през 2013 г., за да може да оглави Държавната агенция за национална сигурност, уточнява Euractiv. "Имам беглото съмнение, че доставките на изтребителите F-16 се забавят, тъй като сигурността на тази технология не е напълно защитена", каза още Шаламанов.

Още: До къде стигнаха преговорите за покупката на още F-16?

Бившият военен министър Тодор Тагарев е напълно съгласен с Шаламанов. "България трябва да изгради система за защита на класифицираната информация. Продължаваме да допускаме руски представители на МиГ в авиобаза "Граф Игнатиево". Нуждаем се от 110% гаранция, че нито един руснак няма да стъпи повече там и че персоналът на базата няма да пие водка с руснаци", казва бившият ръководител на МО за Euractiv, цитиран от БГНЕС. Бившите министри се изказаха в полза на придобиването на изтребители F-16 втора ръка, които все още разполагат със значителни ресурси и са много по-евтини.

Кирил Петков: Още няма оферта за нови F-16, ще направим детайлна оценка, когато я получим

"Оферта за американските изтребители F-16 още не е дадена. Не знаем въобще какво се предлага, какви са условията". Това заяви премиерът...

През последните две години българската прокуратура проведе няколко разследвания срещу руски шпиони в страната, които доведоха до експулсирането на десетки руски дипломати от посолството в София. Досега няма осъдени българи за руски шпионаж.

Преди година, в последните дни на правителството на Бойко Борисов, прокуратурата обяви, че е заловила шпионска група в Министерството на отбраната. Беше обявено, че групата е шпионирала в полза на Русия и се е опитвала да разпространи информация за новия F-16.

Още: Сделката за изтребителите F-16 - въпросите, които стоят

През 2019 г. София подписа договор със САЩ за доставката на 8 модернизирани F-16 Block 70, като плати авансово 1,26 млрд. долара за това, с което разходите за отбрана на България за 2019 г. надхвърлиха границата от 2% от БВП, както настояваха САЩ и НАТО. Решението получи силно одобрение в Брюксел и Вашингтон. САЩ обещаха да започнат да доставят самолетите през 2023 г., но по-рано тази година уведомиха България, че началото на договора ще бъде отложено за 2025 г. "поради прекъсвания във веригата за доставки в резултат на пандемията от коронавирус".

F-16 се произвежда серийно от 1976 г., като през това време е претърпял множество модификации. Версията F-16 Block 70 се смята за една от най-съвременните.

САЩ одобриха продажбата на осем бойни самолета F-16 на България

Правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика