ПФ предлага Горица Грънчарова за шеф на Сметната палата

19885
ПФ предлага Горица Грънчарова за шеф на Сметната палата
Снимка: БГНЕС

Предложението ни за председател на Сметната палата е Горица Грънчарова. Има висше образование, 23 години опит в сферата на счетоводството. С високите си професионални и морални качества считаме, че е подходящият кандидат да заеме поста председател на Сметната палата. Това каза на заседание на Комисията по бюджет и финанси председателят на ПГ на „Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО" Валери Симеонов. Той представи предложението на парламентарната група за председател на органа. 

Грънчарова посочи, че основните приоритети, които следва Сметната палата, са укрепване й като независим орган, развитието на аналитични подходи в одитната дейност и синхронизиране на дейността й с тази на други органи с одитно-контролни функции. Органът трябва да въведе система за външна оценка, като периодично извършва проучване сред потребителите на информация от одитните доклади, предаде агенция "Фокус".

Трима са обсъждани за ръководната позиция в Сметната палата

Кой ще бъде новият шеф на Сметната палата - по всичко личи, че изборът ще се направи между двама бивши заместници и един настоящ член н...

„Един от външните фактори за независимостта на Сметната палата е общественото доверие. В тази насока пред нея има доста предизвикателства, които трябва да се преодолеят. Трябва да се обясни функцията на Сметната палата. Тя трябва да подпомага хората, които управляват да бъдат добри мениджъри на публичните пари. Това ще бъде дълъг процес, но стъпките, които трябва да се предприемат са представяне на одити, които са обществено значими", каза още Грънчарова.

Биография, публикувана на сайта на Сметната Палата, показва, че Горица Грънчарова-Кожарева е в гр. Разлог, област Благоевград. Завършила е Стопанската академия "Д.А.Ценов" в гр. Свищов, специалност "Счетоводство и контрол".

Има дълъг професионален опит в банковия и финансовия сектор. От 2000 г. до април 2004 г. е управител в "Стопанска и инвестиционна банка" АД - офис "НОИ". Била е счетоводител в ДЗИ – гр. Разлог, управител на клон в ТС Банк АД – Банско, заместник-главен счетоводител в "Булгаргаз" – София. От май 2003 г. до април 2005 г. е главен експерт в Националната агенция за приходите.

Сметната палата ще предлага уволнения

Сметната палата ще може да предлага освобождаване от длъжност на лице, което носи управленска отговорност и вследствие на негово действ...

От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България и ръководител на Отделение II.

Като член на Сметната палата е ръководител на отделение, извършващо одитите в следните одитирани обекти: Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, Национален статистически институт, Комисия за защита на личните данни, Съвет за електронни медии, Българско национално радио, Българска национална телевизия, Българска агенция за експортно застраховане ЕАД. Координатор е на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО. Участва в проекти на Сметната палата за сътрудничество с ЕВРОСАЙ.

От 7 април 2011 г. е член на Консултативния съвет на Сметната палата. На 11 юни 2014 г. е избрана от Народното събрание за член на Сметната палата на Република България.

Без роднини в одитите, извършвани от Сметната палата

В одитите на палатата не могат да участват лица, които са роднини по права линия без ограничения, и по съребрена линия до четвърта сте...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика