Пленумът на ВСС ще изслуша двамата кандидати за председател на ВАС

907
Пленумът на ВСС ще изслуша двамата кандидати за председател на ВАС
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша на 11 септември 2017 г. двамата кандидати за председател на Върховния административен съд – Георги Чолаков и Соня Янкулова – съдии във ВАС.

Георги Златев Чолаков – съдия във Върховния административен съд, е номиниран от 79 съдии от Върховния административен съд. Той има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия. Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в Окръжен съд - Сливен, а от 20.07.1992 г. е съдия в Районен съд – Котел, където от 14.12.1992 г. до 11.03.1993 г. е председател. В периода 1993 г. – 1995 г. е председател на Районен съд – Сливен, след което работи като адвокат. След спечелен конкурс на 14.05.2007 г. заема длъжност „съдия“, а впоследствие става заместник-председател на Административен съд – Сливен.

Гатев се жалва във ВАС за отнетия му достъп до квалифицирана информация

Зам.-председателят на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) Георги Гатев е подал жалба до Върховния административен съд за отнет...

В периода 01.03.2009 г. до 01.03.2012 г. е нотариус, след което постъпва като съдия във Върховния административен съд. От 01.07.2013 г. и към момента е председател на второ отделение там. Кандидатът има преподавателска практика в Националния институт на правосъдието по проблеми, свързани с прилагането на Закона за устройство на територията и на Закона за кадастъра и имотния регистър.

Кандидатурата на Соня Атанасова Янкулова – съдия във Върховния административен съд, е предложена от трима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя има над 32 години юридически стаж, от които над 21 години като съдия. В периода 02.09.1982 г. – 02.09.1983 г. е стажант-съдия в Софийски градски съд, след което работи като юрисконсулт и инспектор до 08.02.1988 г., когато става районен съдия в Трети районен съд – гр. София.

От 01.07.1993 г. е заместник-председател на Софийски градски съд, където става ръководител на първото в страната самостоятелно обособено административно отделение. От 01.09.1998 г. е съдия във Върховен административен съд. В периода 21.08.2001 г. – 08.05.2008 г. е заместник-министър на отбраната, след което става заместник-министър в Министерството на вътрешните работи. От 20.07.2009 г. и до настоящия момент е съдия във Върховен административен съд. Тя е лектор в Националния институт на правосъдието по теми, свързани с приложението на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове и правото на ЕС, информира БГНЕС.

Публикувани са получените 10 становища в подкрепа на кандидатурата на съдия Чолаков от съдиите и служителите при Административен съд – Сливен, от Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Сливен, от съдиите и служителите от Административен съд – София-област и от Районен съд - Котел, от съдиите от Административен съд – Стара Загора, от съдебните помощници от Второ отделение при Втора колегия на ВАС, както и от административните ръководители на Окръжен съд – Сливен и на административни съдилища.

Ченалова обжалва пред ВАС уволнението си

Бившата съдийка в Софийски градски съд Румяна Ченалова е подала жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението за увол...

Публично оповестени на интернет сайта на ВСС са становище с въпроси от Съюза на одиторите от Сметната палата, заявени по отношение на двамата кандидати, както и въпроси, поставени към двамата номинирани за председател на ВАС от Българския институт за правни инициативи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика