Плевнелиев изрази притеснение за избора на изтребителите "Грипен"

6293
Плевнелиев изрази притеснение за избора на изтребителите "Грипен"
Снимка: БГНЕС

Депутатите имат достатъчно основания, за да се сформира анкетна комисия за избора на служебното правителство на изтребителите „Грипен“. Лично за мен има неща, които са притеснителни. Това каза президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

Actualno.com припомня, че преди два дни парламентът одобри създаването на временна комисия, която ще проучи всички факти относно процедурата по избор на изтребител. Комисията ще работи в продължение на два месеца и ще провери действията на длъжностните лица при постъпването на предложенията от страните доставчици. Не на последно място, комисията ще проучи реда на вземане на решение по избора на шведските изтребители "Грипен" от Министерския съвет.

"Как така се получи, че едни и същи експерти през 2012 г. подкрепиха решение за вземане на „Ф–16“ от Португалия, а сега се обърнаха на 180 градуса и сега взеха друго решение", коментира Плевнелиев в ефира на bTV.

Плевнелиев за КТБ: Искам да се тръгне по пътя на парите

"Искам да се тръгне по пътя на парите и да се намери кой ги е взел. Тези хора, които замазаха нещата и които носят отговорността за тов...

„Народните представители имат пълно основание да видят дали е имало натиск и форма на влияние от страна на президентската институция към служебното правителство. Лично аз бяха безкрайно притеснен, когато министър-председателят на служебното правителство Огнян Герджиков излезе и каза, че е имало натиск. За мен е важно да стане ясно на всички български граждани дали наистина президентската институция е в някаква форма на нещо, което не бива да си позволява президентът – да предопределя, да влияе на правителството по отношение на обществени поръчки“, каза Плевнелиев.

На едно служебно правителство не му прилича да взема решение за милиарди в такъв кратък период от време“, посочи още той.

Според него „Грипен“ не е най-добрият избор, предвид, че съседите ни от ЕС и НАТО имат „Ф–16“.

Скандалите около НДК

По отношение на скандалите около НДК Плевнелиев смята ,че те „категорично не са в състояние да провалят българското председателство на Съвета на ЕС“.

Плевнелиев се обяви против разсекретяването на стенограмата за КТБ, банковият сектор щял да пострада

Росен Плевнелиев се обяви срещу разсекретяването на стенограмата от консултативната среща при държавния глава на 29 юни 2014 г., свърза...

Имаме обаче вече много поводи да се срамуваме, защото не сме в състояние да извадим един друг, много по-важен стратегически дебат – на нас ни прилича не да седим в ъгъла и да чакаме някой друг подхвърлен милиард по някой кохезионен фонд, а да дефинираме, да водим, да добавим стойност. Много ми се ще този дебат да тръгне, убеден съм и съм позитивен реалист, че България ще има успешно председателство, каза гостът.

Той добави, че вярва и на Лиляна Павлова, и на Екатерина Захариева, и на Бойко Борисов.

Плевнелиев посочи, че за два дни Борисов е получил прием и в Елисейския дворец, и в канцлерството при Ангела Меркел. „Това е доказателство, че България има ресурс на доверие. Сега то трябва да бъде обърнато в конкретни ползотворни дебати и резултати. Нямаме най-голямата икономика или най-силната армия, как можем да добавим стойност? В какво можем да водим този уникален съюз за мир? Моят отговор е прост – на Балканите. България иска да е незаобиколим фактор на Балканите, тя трябва и може да води, трябва да дава решения. Очаквам и ще помагам в рамките на българското европредседателство да се случи нещо голямо на Балканите“.

Стенограмата за КТБ

В отговор на въпрос Плевнелиев призова да се отвори и втората стенограма за КТБ. Той посочи, че от оповестяването на първата не е произтекла бомба, но президентската институция е загубила тежест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика