Плевнелиев нападна Радев и заяви: Бих наложил вето на антикорупционния закон

7271
Плевнелиев нападна Радев и заяви: Бих наложил вето на антикорупционния закон
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Не крия своите забележки и критики, понякога остри, към държавния глава Румен Радев. Това заяви на специална пресконференция президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, който отчете дейността си, една година след края на мандата, предаде репортер на Actualno.com.

По думите му в много от случаите Радев действа подмолно и проявява двойни стандарти. Плевнелиев даде пример със санкциите срещу Русия, като според него президентът Радев ги подкрепя в чужбина, но у нас непрекъснато ги поставя под съмнение.

"Двоен стандарт беше демонстриран и по отношение на СЕТА. Да си мълчиш и след това по този подмолен начин да дадеш споразумението на Конституционния съд, това е двоен стандарт и подмолно действие, което ще повлияе на репутацията на президентската институция", заяви още Плевнелиев.

По думите му Радев е действал по този начин и по темата "Истанбулска конвенция". "Казвам го най-отговорно. Видях няколко големи неща - лъжата победи истината със страшна сила. В рамките на дебата видях двоен стандарт от гледна точка на БСП, която се превръща в антиевропейска партия", каза бившият президент и допълни, че по отношение на Конвенцията, народът е бил притеснен умишлено, но без наличие на дебат по същество.

"Станахме свидетели на партийно-партизански подход. Много политици трябва да се извинят", отбеляза още той и завърши темата със заключението, че тези подходи са начин България да бъде отклонена "от правия път". Бившият президент поздрави премиера Бойко Борисов за Истанбулската конвенция, който дал, по думите му, най-доброто решение - да се върви текст по текст за Конвенцията.

Плевнелиев все пак отбеляза, че Радев се справя добре "по отношение на патриотични мероприятия", но подчерта, че не са продължени инициативи на предходни държавни глави - например не е свикан Съветът на президентите.

Вътрешна политика

На въпрос на Actualno.com как вижда голямата тема за борбата с корупцията и ще бъде ли ефективен новият антикорупционен закон така, както бе приет от Народното събрание, Плевнелиев заяви, че много пъти сме се проваляли досега заради корупцията.

"Тя съществува, тя е рак за обществото и държавата. Новоприетият закон е някаква стъпка, но той ще бъде прилаган от институциите, а в тях е и корупцията. Законът не е перфектен. Второ, централизирането на институциите не може да е магическа формула за борбата с корупцията, която може да доведе до успех. Знаете, практически никой не беше осъден за корупция", каза още той.

Плевнелиев бе категоричен, че ако все още беше държавен глава, би наложил вето върху този антикорупционен закон. "Но върху принципите и смисъла за борбата с корупцията по примера на европейската отбранителна политика и Щатите", отбеляза той.

Относно правителството, Плевнелиев заяви, че коалицията между "Обединените патриоти" и ГЕРБ е обогатила българската демокрация по начина, по който е била създадена - прозрачно и пред очите на хората. "Никога не нарекох българските националисти "патриоти". Противопоставям се на опитите българският патриотизъм да бъде "монополизиран" от българските националисти", открои обаче Плевнелиев.

На въпрос дали ГЕРБ са загубили нарочно президентските избори през 2016 г., когато кандидатурата на Цецка Цачева не беше приета особено радушно, Плевнелиев заяви: 

"Със загубата на моя най-голям син сигнализирах всички свои приятели по света. Сигнализирах, че има сериозен проблем. Тази човешка трагедия започна да натежава много в посоката да не се кандидатирам за втори мандат. Имал съм чисто политически разговори по темата и с Бойко Борисов, и с Радан Кънев. Разговарях с други политически фактори в дясното пространство. Имал съм срещи с Меглена Кунева, с Цветан Цветанов. Най-отговорно заявявам, че във всичките тези разговори още повече в мен се затвърди впечатлението, че това ще е жестока битка на всяка цена".

Плевнелиев отбеляза, че Кънев, тогава лидер на ДСБ, го е излъгал. "Само няколко дни след разговора ни той обяви публично предложението да стана кандидат на ДСБ и Реформаторския блок. Бях бесен от това. Вдигнах телефона и звъннах на Борисов, Цветанов и Кънев", спомни си държавният глава.

По думите му самите действия на Радан Кънев са били необясними и проблемни: "Не ги очаквах, това беше шок за мен. Не беше коректно от политическа гледна точка. Тогава казах на Борисов и на Цветанов, че още на другия ден ще изляза с политическа декларация, за да разсека този възел", отбеляза Плевнелиев, като изрази мнение, че "синият" лидер тогава е постъпил по този начин, за да "засили собствените си позиции".

Бившият държавен глава обеща, че ще застане "до всеки на барикадата, който е научил уроците на историята, ако бъде поставено под съмнение европейското развитие на страната". Той похвали правителството, което "ни бута в правилната посока".

"Ако бъдат поставени под съмнение основни ценности, ако останем в периферията при сблъсъка на геополитически сили, за това пак ще се ходи на барикадата. Ами ако в един момент дойдат националистите и ни спретнат индиректно референдум за това дали да сме членове на НАТО", запита Плевнелиев.

Външна политика

Относно външната политика Плевнелиев открои Договора за добросъседство с Македония като "историческо постижение за българската външна политика". "Поздравявам правителството от все сърце. Поздравявам ги и за българското малцинство в Албания", каза още той.

"Не съм съгласен с това, че светът е в студена война, но споделям, че сме в студен мир, който използва всички похвати на студената война - хибридни заплахи и геостратегическо противопоставяне", отбеляза президентът, като добави, че Европейският съюз се сблъсква с нещо непознато досега. "Десетки държави бяха буквално замразени, на тях им бяха спретнати замразени конфликти. Това е иновативно средство, разработено от Русия, но и не само, за да се държи една държава в подчинение", категоричен беше Плевнелиев и посъветва:

Плевнелиев: БСП се превръща в антиевропейска партия

Президентът от 2012-а до 2017 г. Росен Плевнелиев призова за ратификацията на Истанбулската конвенция и каза, че донякъде правителствот...

"Има глобална битка за преразпределяне на сфери на влияние и в нея България трябва да се държи европейски".

Отчетът след "Дондуков" 2

В началото на събитието бившият президент даде отчет за свършеното от него след края на мандата му, като беше категоричен, че няма да се върне обратно в активната политика. "В демократичните държави всеки има ограничен мандат, няма лошо да дадеш път на следващите", отбеляза Плевнелиев и добави, че е отказал много оферти за международни постове, защото не се бори за такива. "Служих и продължавам да служа на България", каза той.

На въпроса какво прави един президент след края на мандата си, той отбеляза, че е говорил с десетки президенти и е задал именно този въпрос. "Виждате какво се случи с президента Първанов. Той направи стратегическа грешка с политическия си проект (има предвид партия АБВ - бел. ред.). "Опита се да се върне в парламента и виждате, че не се получи", заключи Плевнелиев.

Елена Поптодорова срина Плевнелиев и Борисов заради подхода за председателството

Правото на протест е свещено. Нима протестите срещу член 1 бяха проява на робска психика? Така бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодор...

Според него един успешен президент след мандата си прави няколко неща, сред които най-важното е да е активен външнополитически. "Той продължава да е лице на България пред света. Считам, че представлявам добре България по света, участвах в множество международни форуми. Участвам Трилатералната комисия, член съм на Европейския съвет по външна политика и на Международния център за толерантност и диалог", каза бившият президент.

"Искам да откроя признанието, което получих в края на мандата - признанието "Приятел на Израел". Аз бях носител на наградата през 2016 г. Поканиха ме да изнеса ключови речи в няколко китайски университета. Вече съм почетен професор на два китайски университета. Тази година ще има също поредица от мои речи в университета "Синхуа". Бях избран за почетен професор и на Пекинския нормален университет. Бях поканен на много форуми по света в Австрия, в Германия, във форуми за иновации и стартъпи", добави още Плевнелиев.

Той отбеляза и че едно от основните неща за бившите президенти е да направят своя фондация. "Аз направих своята, която се казва "Решения за бъдещето". Нося 100% отговорност за нея. Тя работи скромно. Нямаме нито един лев дарения от държавата или международни институции. Тя се финансира частично от дарения на българи. Всеки лев публичен. Нито един държавен проект няма фондацията ми. Чрез нея ще продължаваме да даваме решения за устойчив мир на Балканите", каза още бившият държавен глава.

"Ще продължавам да бъда активен външнополитически и вътрешнополитически - търсен съм, канен съм", похвали се той. "Заявявайки категорично, че не съм активен политик, аз оставам активен гражданин. Следя много внимателно какво се случва в държавата и съм готов да действам, ако видя, че тя се отклонява от правия път", предупреди Плевнелиев.

По думите му той посещава множество български градове и села, като това било част от неговото разбиране, че президентът трябва да може да си говори с народа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика