Плевнелиев призова партиите да не отстъпват от консенсуса на КСНС

13514
Плевнелиев призова партиите да не отстъпват от консенсуса на КСНС
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Росен Плевнелиев призова да не се предоговаря постигнатият консенсус на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

"Моят апел към българските политици е когато обещаете нещо, свършете го. Само така гражданите ще имат повече доверие в институциите", коментира президентът пред журналисти в Букурещ, предаде БГНЕС.

Плевнелиев беше категоричен, че ще изпълни конституционните си ангажименти, както е постъпил и през 2013 година в сложна обстановка на гражданско недоволство. "Много зависи обаче от политиците, от парламентарно представените политически сили. Очаквам от тях прозрачност и спазени обещания", каза Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.

Президентът отново поиска институциите и политическите партии да подновят дебата как да бъде повишено доверието на гражданите и как да бъдат на висотата на очакванията за прозрачност, за независимост и за ефективност. "Нека всеки си направи изводите от ситуацията, в която се намираме днес. Не е възможно една държава да се занимава с двама човека, колкото богати и влиятелни да са те. В тази държава има институции, които са основите на демократичната държава, която сме изградили. Нека веднъж завинаги да стане ясно, че институциите са важни", каза още президентът Росен Плевнелиев.

По-рано днес стана ясно, че на 12 юни предстоят консултации за датата на бъдещите предсрочни избори и по други належащи въпроси. Дърпащият досега от разговори лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също даде съгласие за участие в новите консултации.

Ще се разцепи ли БСП заради страхливия Станишев?

Все още настоящият председател на БСП Сергей Станишев готви партиен конгрес през април следващата година, а вътрешнопартийната опозици...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика