Плевнелиев за Радев: Не отива на държавен глава да разделя нацията

2852
Плевнелиев за Радев: Не отива на държавен глава да разделя нацията
Снимка: БГНЕС

Притеснен съм от първите грешки на президентската институция в рамките на тези няма и 100 дни. Най-голямата грешка е идеята за ограничаване изборни права на българските граждани. Това може да създаде голям проблем. Не отива по никакъв начин на българския държавен глава да разделя. Българите в чужбина са част от българския народ“.

Това обяви предшественика на президента Румен Радев - Росен Плевнелиев. „Това е грешка на държавния глава и се надявам да я коригира", заяви Плевнелиев, цитиран от вестник "Сега".

Втората грешка на Радев била фокусирането върху Турция, когато става дума за намеса във вътрешните работи. „Не една, а повече държави се опитват да влияят върху изборния процес в България. Преди всичко прожекторите трябва да се насочат към Русия. Русия организира най-мащабната атака срещу сайтовете на българските държавни институции в деня на референдума и местните избори през 2015 година“, припомни Плевнелиев.

Според него третата грешка на президента е намесата в работата на служебното правителство. „Президентът Радев остави у нас усещането, че имаше постоянен и прекомерен натиск към служебното правителство. Това не бива да бъде така", отбеляза Росен Плевнелиев.

Радев: Заради политическа недалновидност въоръжените ни сили са в преломен момент

Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, систем...

Мир, образование и иновации са трите вълшебни думи - фокус за фондацията на Росен Плевнелиев, която той днес представи.

Плевнелиев даде повече информация за фондацията, която регистрира. Тя се казва „Решения за бъдещето” и по думите на Плевнелиев, си поставя амбициозната цел да бъде полезна, да подкрепя прогреса, да работи за перспектива за младите в България и да се фокусира върху три вълшебни за него думи - мир, образование, иновации. "Тези три вълшебни думички за мен са изключително важни, те са каузата, която изповядвах. Всяко мое действие се осланяше на желанието да работя за прогрес, така че да постигнем траен мир на Балканите. Така че да работим за образование и разбира се за иновации, които да отварят врата на индустриите на бъдещето, така че младите хора в България да останат да видят перспектива, да могат да реализират идеите си тук”, заяви Плевнелиев, отбелязва още БГНЕС. Първото споразумение за сътрудничество е с фондация с „Българска памет” и насоката ще бъде работа с българската диаспора.

Той каза какво се случило за трите месеца от както не е на поста, сред тях и получаване на най-високата награда на Израел, където било и неговото първо посещение след края на мандата. Той поставя за цел на бъде патрон на иновационната екосистема в България.

Росен Плевнелиев обяви, че ще участва в големи международни организации. Такива като Трилатералната комисия, в която вече е член, вероятно фондацията „Приятели на Израел”. И продължава своята дейност във фондация, в която е заедно с Петър Стоянов (президент на България 1997 – 2002) - „Низами Ганджеви”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com