Почетните консули разкриха по специфичен начин нивото на "държавника" Борисов

1964
Почетните консули разкриха по специфичен начин нивото на "държавника" Борисов
Снимка: БГНЕС

Почетните консули в България изпратиха специално писмо, подкрепено със становище относно готвени нормативни промени по отношение на тяхната дейност. Писмото е пратено до премиера Бойко Борисов, външния министър Владислав Горанов, вътрешния министър Румяна Бъчварова и правосъдния министър Екатерина Захариева.

"Основният отправен ни упрек е свързан с факта, че някои от нас управляват автомобили с дипломатически регистрационни номера, а това било „една огромна, напълно незаслужена привилегия“. Вие добре знаете, че автомобилите, които ние ползваме, са собственост на консулствата на държавите, които представляваме, и това налага естествено те да имат режим на придвижване, който да ги обозначава като такива. Извършваме консулската си дейност ежедневно в министерства, в гранични пунктове, в затвори, в болнични заведения. Половината от нас нямат постоянно акредитиран посланик в България и ние сме единствените представители на съответните държави. Когато в България пребивават посланици, министри и други високопоставени лица от представляваните от нас държави, автомобилите ни задължително се използват за техни нужди, с атрибути, с които се обозначава, че в тях се движат представители със съответния ранг", пишат консулите. Те припомнят, че "привилегиите им" са предоставени по силата на Виенската конвенция за консулските отношения и не приемат факта, че Борисов вменява "колективна отговорност", а не посочва поименно кой почетен консул злоупотребява с българското гостоприемство.

Отнеха привилегиите на почетните консули

Правителството отнема всички привилегии на почетните консули у нас, след като премиерът Бойко Борисов преди седмица даде инструкции в т...

Според дипломатите е крайно учудващо, че комуникацията за привилегиите им е водена "през медиите". С това становище те визират конкретно премиера Бойко Борисов. "Информирали сме нашите правителства за случващото се и то се посреща с огромно неразбиране", предупреждават консулите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика