Подписаха споразумение за сътрудничество между информационните агенции на България и Северна Македония

2267
Подписаха споразумение за сътрудничество между информационните агенции на България и Северна Македония
Снимка: Пресслужба - Президенство

С полагане на венец пред паметника на легендарния български войвода и революционер капитан Петко Войвода започна посещението на президента Румен Радев в Рим. Държавният глава е на тридневна визита във Ватикана и Италианската република. За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с делегацията ни начело с българския държавен глава пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

Пред паметника на капитан Петко Войвода, разположен на хълма на гарибалдийците в Рим, заедно с президента Радев почит отдадоха и наши общественици, както и министърът на културата Велислав Минеков. Паметникът на българския войвода е дело на проф. Валентин Старчев като признание към десетки българи гарибалдийци, дали своя принос в името на свободата на италианския народ.

Радев: Съвместното пътуване е прекрасен повод за подновяване на диалога със Северна Македония

„Искам да благодаря на моя колега и приятел Стево Пендаровски за гостоприемството, макар и за съвсем кратка визита и да споделя, ...

Днес в Рим президентът Румен Радев откри официално галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица. Държавният глава поздрави екипа за усилията им да създадат духовно пространство, което представя пред света българско изкуство на европейско ниво и дава поводи за гордост. Първата изложба на галерията съчетава знакови произведения на българското изобразително изкуство от частни колекции, които досега не са били излагани за публика.

В първия ден от визитата президентът Румен Радев и колегата му от Република Северна Македония Стево Пендаровски присъстваха на подписване на споразумение за обмен на информация и професионално сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Медийната информационна агенция (МИА). Генералните директори на двете медии  – Кирил Вълчев и Драган Антоновски, подписаха документа в представителството на Европейската комисия в Рим.

„Не може да има добро приятелство без регулярна информация. С президента Пендаровски ще очакваме много по-интензивен обмен на надеждна, проверена и точна информация“, заяви държавният глава Румен Радев.

В подписаното споразумение се посочва, че в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония „БТА и МИА ще предприемат ефикасни мерки в разменяните информации да няма недобронамерена пропаганда и подстрекаване към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на отношенията между Република България и Република Северна Македония”. „С моя колега генералния директор на МИА имаме важната отговорност за разказа за днешния ден в България и Република Северна Македония, който ще бъде четен утре”, каза Вълчев.

Радев и Пендаровски заедно в Рим за среща с папата

Президентът Румен Радев ще води българската делегация, която по традиция е приемна на аудиенция от главата на Римокатолическата църква ...

Посещението на президента Радев продължава утре, когато той и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев ще разгледа фрагменти от наскоро открития трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшич.

По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Утре президентът Румен Радев и президентът на РСМ Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика