Полицаите пак се готвят за протест, не харесват и новата реформа

3340
Полицаите пак се готвят за протест, не харесват и новата реформа
Снимка: БГНЕС

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви, че е в стачна готовност и провежда допитване до структурите си за бъдещи протести. Причината са поредните промени в Закона за МВР, които правителството прие и внесе в парламента. С тях се предвижда намаляване на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 заплати, преназначаване на чиновниците по Закона за държавния служител и намаляване на годишните отпуски. По-малките обезщетения ще важат само за новоназначените.

Промените обаче не се харесват на СФСМВР. Полицейските синдикати считат, че орязванията демотивират. Освен това законът не гарантира, че спестеното щяло да се инвестира в оборудване за полицаите, пише в. "Сега". Именно статистиката, че едва около 5% от бюджета на МВР отива за оборудване и екипировка възмути мнозина при полицейския протест през есента на миналата година.

България през 2015 година: Полицейските протести

Полицейските протести може и да не спечелят награда „Събитие на годината“, но бяха ясен знак за едно - правителството не мо...

"Проведените разговори и срещи между представителите на политическото ръководство на МВР и синдикатите в министерството бяха формални, предложенията не бяха реално обсъждани и за пореден път станахме свидетели на авторитаризъм в едно ведомство, което декларира, че е демократизирано", пишат синдикатите. Те смятат, че промените ще затруднят и дори ще блокират дейността на МВР за неопределен период от време. "Няма да се повиши и качеството на услугата "гражданска сигурност", пише в позицията на профсъюза.

Междувременно правителството одобри увеличение на заплатите на военнослужещите и на цивилните служители по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Мотив е определянето на нов размер на минималната месечна работна заплата за страната от 420 лв. от 1 януари 2016 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика