Позната картина пред парламента, хората искат първо оставка на Цацаров

7704
Позната картина пред парламента, хората искат първо оставка на Цацаров
Снимка: Асен Генов

Поредната блокада на „Орлов мост” и „Цариградско шосе” – за втора поредна вечер заради съдебната реформа, накара Actualno.com да систематизира исканията на протестиращите, събрани във Facebook групата за днешния протест "Ще метем".

Исканията са подредени в анкета, като са вече над десет. Най-голяма подкрепа събира искането за независимост на съда от политическите власти и прокуратурата. На второ място е уволнението на Сотир Цацаров „заради уронване на престижа на съдебната власт с множество скандали и изказвания”. На трето място е отчетността и децентрализацията на прокуратурата.

Петков: Радан Кънев смята, че е над закона

Радан Кънев се чувства над закона и това не прави впечатление на никой. Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред bTV. В с...

Румънският модел – за пост на прокурор, който да не зависи от Цацаров и да разследва случаите на корупция, се подрежда четвърти. Това предложение на Реформаторския блок въобще не беше разгледено при второто четене на конституционните промени, защото "не влиза в рамките на постигнатото на първо четене". Независимо разследване на „Яневагейт”, при това дори от хора, избрани от Европейския парламент, е пето. А шестото искане е оставката на Бойко Борисов „заради тежки зависимости”. Оставката на целия ВСС е седмото искане, прави впечатление и деветото искане – лустрация.

Политическата ситуация

В събота, 12 декември, ДСБ обяви, че ще решава дали да не се изтегли изцяло като партия от властта. Засега лидерът на партията Радан Кънев отиде в опозиция като депутат, но няма общо становище на ДСБ. А премиерът Бойко Борисов не пожела да коментира изобщо обвиненията на Христо Иванов, който тази сутрин директно каза, че Борисов е спрял да го подкрепя, след като е поискал да се проучи по същество верни ли са твърденията в „Яневагейт” – че и Борисов, и Цацаров са влияели директно на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. "Имам работа", лаконично каза премиерът, когато беше попитан за коментар. За разлика от него Росен Плевнелиев изрично подчерта, че се гордее, че е назначил Христо Иванов като вицепремиер и правосъден министър в служебното правителство на Георги Близнашки. Така Плевнелиев на дипломатически език оказа категорична подкрепа за Иванов.

Същевременно председателят на ВКС Лозан Панов подчерта, че правителството не е подкрепило Христо Иванов. "Оставката му беше предизвестена смърт. Г-жа Янева и г-жа Ченалова сега могат да станат Генерални адвокати към Европейския съд", иронизира Панов, визирайки скорошно изказване на Бойко Борисов на Министерски съвет. Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров обаче не беше на това мнение, но не коментира обширно, за да не излезе "пак нещо".

Протестиращи в София поискаха радикална съдебна реформа

Стотици хора протестират в центъра на София с искане за радикална съдебна реформа. Участниците в акцията под надслов "Ще метем" искат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика