"ПП-ДБ измислят механизъм за защита на Борисов": Радостин Василев със записи на Петков и Асен Василев (ВИДЕО)

17456
"ПП-ДБ измислят механизъм за защита на Борисов": Радостин Василев със записи на Петков и Асен Василев (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ПП-ДБ и бивш спортен министър Радостин Василев пусна записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната" от миналата неделя, в които се чуват гласовете на лидерите на формацията Кирил Петков и Асен Василев. В разговорите се чува как двамата говорят за "защита" на Бойко Борисов и за съгласуване на ръководствата на службите с чуждестранни посолства.

В пресконференцията участваха експертът по национална сигурност Николай Радулов и Управителният съвет на гражданско движение "Силна България".

Василев обяви, че напуска парламентарната група на ПП-ДБ, защото не може да подкрепи коалиция с ГЕРБ. А "Силна България" ще прерасне в политически проект съвсем скоро, потвърди бившият министър.

По думуте му, миналата неделя Василев получил мейл, че ще се проведе Национален съвет на ПП и това ще бъде „важно събиране“, което ще се проведе онлайн. „Аз издържах да го слушам до 12:30 ч. Записах цялото събитие на Националния съвет – събитие с над 50 участници, втория по важност орган в „Продължаваме промяната“. Пуснах си го на запис, след като си легнах (частта, която не е случал, защото е спал), за да може да го изслушам. Аз имам записа на моя таблет. Записът е 4:30 ч., не знам защо Петков говори за 10 часа. Това не е таен запис, ще го предоставя на журналистите в пълния му размер“, каза Радостин Василев и обяви, че ще представи обзор на разговорите.

"Петков каза как трябва да заблуди българското общество. За него ПП са единствените, които могат да „изперат“ Борисов и това е част от уговорката", анализира Василев пуснатите записи. "Звънят всякакви лидери – Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел. Аз ще задам въпрос на Урсула фон дер Лайен как обещава на български лидер, че ще влезем в еврозоната при тази инфлация. На г-н Петков Урсула, както той я нарича, му е обещала, че България ще влиза в еврозоната, заобикаляйки правилата".

Министерски пост ли раздели Радостин Василев и ПП?

Министерски пост е причината, поради която предстои утре Радостин Василев да се отдели от групата на "Продължаваме промяната - Демократ...

Асен Василев се чува да казва: "Имената са синхронизирани с посолствата. "Службите са наши" означава, че по предложение на премиера ще се изберат ръководители на ДАНС, ДАР, главен секретар на МВР, НСО и не знам дали ще пипаме военно. Това са наши хора, които са одобрени от посолствата".

„ДАНС и ДАР се синхронизират с някакви посолства. Това е на ръба на чл. 1. Няма отговорен български политик, който да консултира ДАТО, ДАНС, НСО, ДАР с което и да е посолство. Освен ако тези посолства не са в основата на тази коалиция. Това би било жалко за целия ЕС“, коментира Радостин Василев.

ОЩЕ: Съгласувала ли е ПП-ДБ шефовете на службите с чужди посолства? (ВИДЕО)

„Правителството ще продължи, докато Бойко се страхува от Гешев“, казва Асен Василев в записа, който Радостин Василев пусна.

„Съпротивата да не си дам имунитета беше от Петков и Василев. Те са знаели какво следва – че сега ще се пазят взаимно с Борисов“, каза Радостин Василев. В записа, който той пусна, се чу как Асен Василев пита: „Какво става, ако поискат имунитета на Борисов?“. Василев твърди, че Христо Иванов измислил „механизъм“ за даване на имунитет на лидера на ГЕРБ за 6 месеца, докато главният прокурор не бъде отстранен, на база разговорите. „Това е срамно. Лидерите на ПП-ДБ измислят механизъм за защита на Бойко Борисов. Христо Иванов трябва да каже дали това е вярно“, заяви бившият спортен министър.

Предател веднъж, предател за цял живот

Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов по адрес на депутата от ПП-ДБ Радостин Василев, който беше част от ИТН преди време. Пре...

„ПП казват още, че ГЕРБ не е враг“, твърди Радостин Василев. „Това е предателство спрямо българския народ. Това е начинът да дадеш държавата на руската пропаганда. Аз започвам да се чудя дали това не са шпиони на Русия, които да направят така, че „Възраждане“ да дойдат на власт и да ни върнат 50 години назад. Не може да си васал на Русия или да си консултираш ДАНС и ДАР с американското посолство. Техните опорки за „Възраждане“ са същите, които използват и те“, заяви още той.

„Христо е при Карадайъ, за да се моли за конституционно мнозинство – какво значи това?“, пита Радостин Василев относно съдържанието на записите.

Още вчера стана ясно, че Василев – бивш депутат от ИТН, който премина при ПП - ще се отдели от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 49-ото Народно събрание.

След това Кирил Петков предупреди, че Радостин Василев се готви да пусне манипулирани записи на политици от ПП и ДБ, правени по време на различни работни срещи. „Тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство“, заяви бившият премиер, добавяйки, че Василев е използван като „инструмент“. Петков уточни, че записите са внимателно подбрани и сглобени, като са използвани отделни думи и изречения, извадени от контекста – например „ще изперем Борисов“.

ОЩЕ: Борисов: Мен ме изпира само народът

Карадайъ: Заприличахме на анимационна държава (ВИДЕО)

Заприличахме на анимационна държава. Това коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на брифинг в парламента във връзка с очакв...

Василев припомни днес, че на 13 юни миналата година той и част от ИТН напуснаха партията на Слави Трифонов, защото „мафията“ проби в ИТН. „Една година по-късно това, което твърдяхме, се оказа факт. Те безропотно подкрепят ГЕРБ. Една година по-късно аз и част от моите колеги сме пред ситуация на коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Аз не мога да подкрепя такава коалиция. Аз ще гласувам против и ще напусна парламентарната група на ПП-ДБ, защото това е предателство към част от българските граждани, гласували за ПП. ПП са отговорни пред стотици хиляди българи за това те да бъдат единствената преграда пред ГЕРБ за домогване до властта.

Според Василев ПП не се интересували от желанието на избирателите си, а на „всяка цена“ да консумират изпълнителната власт. По думите му – „опорката“ на ПП била, че няма да се получи конституционна реформа, нито да има бюджет, ако няма редовно правителство. „Мария Габриел ще бъде министър-председател след 9 месеца и ще управлява така, както Фандъкова управлява София“, твърди бившият спортен министър.

„ГЕРБ свали правителството на Кирил Петков. ГЕРБ саботират съдебната реформа от години – вижте какво стана вчера в правна комисия. На тези хора не може да им се има доверие за истинска съдебна реформа. Но желанието за власт на всяка цена изпреварва желанието ти да си отговорен пред обществото, това говори за някакво задкулисие“, смята Василев.

Според него думите на Петков за „дълбоката държава“ били „най-голямата глупост“. Василев каза, че са „лъжи“, че са правени записи на политици от ПП-ДБ. „Петков явно се притеснява от някакви други записи, които са в сферата на жълтото“, твърди Василев.

Той няколко пъти повтори, че ПП-ДБ готвели „прегръдка“ с ГЕРБ. „Усещаше се в парламентарната група, че нещо не е наред. Аз бях в контактната група за избор на председател на парламента, но не съм гласувал за Росен Желязков. След като изработихме законодателната програма, бях част от тази контактна група. Разговорите между ПП и ГЕРБ прераснаха в разговори за политики – ние трябваше да представим нашата програма и да търсим подкрепа за правителство на малцинството. Принудихме се да седим на една маса с хора, които трябва да са в затвора. Другите колеги разказаха, че ГЕРБ са позитивно настроени и нямат проблеми с програмата. Всъщност някъде другаде са водени разговори как да се управлява, за да бъдат излъгани избирателите. Не можем да бъдем конструктивни с мафията. Това означава, че отчаянието, което предизвика Слави Трифонов преди година със своето брутално действие, сега го засилваме – хората стават апатични и дори не искат да ходят на избори“, заяви Радостин Василев.

Журналист: Едва ли Радостин Василев е обиден, че няма да стане министър и е решил да прави записи

Ще се изненадам много силно, ако Радостин Василев е обиден, защото не е станал министър на спорта и е решил да прави записи. Кирил Петк...

„Ние подкрепихме Кирил Петков, той ни покани след напускането на ИТН с две наши искания – да продължи антикорупционната политика на правителството, което беше свалено, и „никога с ГЕРБ“. ГЕРБ сега ще имат министър-председател, министри и зам.-министри, областни управители“, твърди той.

Петков и Денков му казали, че профилът на правителството няма да е „антикорупционен“ и затова бившият спортен министър не им трябвал. „Не ни трябва Джовани Фалконе“, цитира той предполагаемите им думи. „Кирил Петков обяснява как това с ГЕРБ не било коалиция. С всички рискове, които крият моите действия – задкулисие, тайни договорки, дълбока държава – задкулисието е ПП-ДБ и ГЕРБ“, смята Василев. „Истината е много грозна, тя слага край на съществуването на ПП като проект. Стигна се до един момент, в който този танц, изби в коалиционно правителство“.

Радостин Василев заяви, че след изтичането на тези записи се надява да няма редовно правителство и да се отиде на нови избори. "Ако имате някаква представа за мен, Министерството на спорта е твърде малко за това, което ще се случва в бъдеще", заяви той.

Припомняме, че по-рано този месец Радостин Василев се отказа от депутатския си имунитет по искане на прокуратурата. След това заяви, че е готов да стане "жертва" на обвинението, за да покаже, че "ние не трябва да се страхуваме".

ОЩЕ: Радостин Василев: ДАНС ме предупредиха за заплаха спрямо мен (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключва част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика