Съгласувала ли е ПП-ДБ шефовете на службите с чужди посолства? (ВИДЕО)

10218
Съгласувала ли е ПП-ДБ шефовете на службите с чужди посолства? (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев, който обяви, че се отцепва от парламентарната група и ще прави свой политически проект, представи запис на лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, на който се чува, че ръководствата на службите били съгласувани с чуждестранни посолства.

ОЩЕ: "ПП-ДБ измислят механизъм за защита на Борисов": Радостин Василев със записи на Петков и Асен Василев (ВИДЕО)

Предател веднъж, предател за цял живот

Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов по адрес на депутата от ПП-ДБ Радостин Василев, който беше част от ИТН преди време. Пре...

Записът е направен от бившия министър на спорта по време на Националния съвет на "Продължаваме промяната" миналата неделя, провел се онлайн - така твърди Радостин Василев. В него Асен Василев се чува да казва "Имената са синхронизирани с посолствата. "Службите са наши" означава, че по предложение на премиера ще се изберат ръководители на ДАНС, ДАР, главен секретар на МВР, НСО и не знам дали ще пипаме военно. Това са наши хора, които са одобрени от посолствата".

"ДАНС и ДАР се синхронизират с някакви посолства. Това е на ръба на чл. 1. Няма отговорен български политик, който да консултира ДАТО, ДАНС, НСО, ДАР с което и да е посолство. Освен ако тези посолства не са в основата на тази коалиция. Това би било жалко за целия ЕС", коментира Радостин Василев на пресконференция в петък.

Попитан от журналиста Асен Генов дали съгласуването на шефовете на службите с ЕС и НАТО не е в контекста на лоялното партньорство с блока и Алианса предвид "руската агентура" у нас, бившият спортен министър отвърна: "Едно е да спазваш минималните изисквания за това как се координира националната сигурност с нашите партньори от НАТО и ЕС, друго е някакво посолство да ти одобрява шефа на ДАНС".

"Става въпрос за одобряване на имена, консултиране на имена и вероятно забрана на някои хора да са на определени постове в държавата. Като юрист казвам, че такъв ангажимент България няма в нито едно споразумение – нито в Договора за ЕС, нито в Договора за НАТО. Не сме длъжни да координираме службите с нито едно посолство, какво остава посолства", добави още Радостин Василев.

Кирил Петков: Радостин Василев ще пусне манипулирани записи на политици от ПП и ДБ, целта е да няма редовно правителство (ВИДЕО)

"Политици от коалицията ПП-ДБ са били записвани по време на работни срещи в НС и нашите офиси, по време на Изпълнителен, Национален съв...

Експертът по национална сигурност Николай Радулов, който също участваше в пресконференцията рамо до рамо с Радостин Василев, каза, че никога досега държава от ЕС или НАТО не е искала да координираме ръководителите на службите с тях. "Ако сте чели законите за ДАНС, за националната разузнавателна служба, за военното разузнаване, знаете как става изборът, назначаването, уволняването на ръководния състав. Идеята някое име да бъде консултирано е антидържавна, това влиза в рамките на Наказателния кодекс", заяви той.

"В последните 20 г. е имало случаи, в които се е преценявала приемливостта на дадено лице. Но идеята да се предоставя списък, който се консултира от горе до долу, покрива няколко члена на Наказателния кодекс. Мисля, че прокуратурата и специалните служби ще се поинтересуват от записа", каза Радулов.

"Има и друг подтекст – от разговорите и Кирил Петков, и хората около него имат намерение да се включат в изпълнителната власт, включително и там, където има голям публичен ресурс. Сами си задайте въпроса защо искат да овладеят службите. Средствата ще бъдат усвоени, както казва ГЕРБ, след това ще оставим други хора да управляват държавата", допълни експертът.

ОЩЕ: Радостин Василев: ДАНС ме предупредиха за заплаха спрямо мен (ВИДЕО)

Припомняме, че вчера лидерът на ПП Кирил Петков обяви, че Радостин Василев ще представи "манипулирани записи" с цел провал на редовно правителство.

Министерски пост ли раздели Радостин Василев и ПП?

Министерски пост е причината, поради която предстои утре Радостин Василев да се отдели от групата на "Продължаваме промяната - Демократ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика