Правителството прие доклад за актуалното състояние на оградата по българо-турската граница

1711
Правителството прие доклад за актуалното състояние на оградата по българо-турската граница
Снимка: БГНЕС

В изпълнение на Решение на Народното събрание от 4 февруари 2022 г., обн. ДВ бр. 12/2022 г., Министерският съвет на Република България прие решение, с което приема доклад за актуалното състояние на оградата по българо-турската граница и съпътстващата го инфраструктура, както и извършените дейности и свързаните с тях разходи.

Инженерни формирования от състава на Сухопътните войски извършиха неотложни ремонтно-възстановителни дейности, със съдействието на Главна дирекция „Гранична полиция".

МО ще ремонтира оградата по границата за 5 млн.лв по поръчка на МВР

Ремонтът на оградата по българо-турската граница, за който служебното правителство отпусна 5 милиона лева на последното си заседание, щ...

Неотложните ремонтно-възстановителни дейности са извършвани по определените като критични от Главна дирекция „Гранична полиция“ отделни участъци в зоните за отговорност на ГПУ - Свиленград и ГПУ-Елхово.

В хода на ремонтните дейности са подменени 4 977м. спирала режеща тел, възстановени са 34 бр. колони на съоръжението, изградени са 2 бр. нови стоманобетонни водостоци, отремонтирани са 402 бр. оградни пана, подравнени са 570 м. участъци от прилежащият път, почистени и усилени са 42 бр. водостоци, насипана е 1 231 м3 трошено-каменна фракция и са прочистени от растителност 27 352 м2. Възстановените участъци от съоръжението са с обща дължина от 63 463 м., като са изразходвани 121 681,13 лв. Дейностите по обща дължина от 63 463 м., като са изразходвани 121 681,13 лв. Дейностите по инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и прилежащият и път са завършили на 30.12.2021 г.

В следствие на увеличения миграционен натиск и усложняване на обстановката на отделни участъци от българо-турската и българо-гръцката граница от 01.11.2021 г. започна участието на въоръжените сили в охраната на държавната граница, като първоначално бяха въведени 448 военнослужещи с 69 единици техника, след което бяха редуцирани до 246 военнослужещи и 57 единици техника, а на 10.01.2022 г. приключи участието на въоръжените сили в охраната на държавната граница. Към момента Министерството на отбраната продължава да оказва логистична поддръжка на МВР, като задачата се изпълнява от 20 военнослужещи с 11 единици техника.

За изпълнение на дейностите по охрана на държавната граница Министерството на отбраната е изразходило 13 733 570 лв., от които 1 733 570 лв. за командировки в страната, горива и смазочни материали, и разходи за персонал и 12 000 000 лв. за капитално-възстановителен ремонт на вертолет „Cougar“, планиран за извършване на медицинска евакуация и наблюдение от въздуха в приграничната зона. Възстановените средства по ПМС № 317 /06.10.2021 г. по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г. са в размер на 13 080 253 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика