Правната комисия не удължи срока за номинации на кандидати за главен съдебен инспектор

13414
Правната комисия не удължи срока за номинации на кандидати за главен съдебен инспектор
Снимка: БГНЕС

Парламентарната правна комисия отхвърли предложението на ГЕРБ да бъде удължен срокът за подаване на кандидатури за съдебен инспектор, предаде БГНЕС.

От ГЕРБ искаха срокът за номиниране на кандидати да бъде удължен до края на януари, но мнозинството членове на комисията отхвърлиха тази идея. Те самите обаче признаха, че не са сигурни, че удължаването на срока ще доведе до нови кандидатури, но обясниха, че настояват за по-дълъг срок, за да се убеди общественото, че е налице прозрачна и открита процедура.

АБВ: Първанов никога не е посещавал дома на Борисов

Георги Първанов (президент на Р България 2002 - 2012 г.) никога не е посещавал дома на Бойко Борисов в град Банкя и години наред не е и...

Срокове, които са изтекли няма как да бъдат удължени, може да бъде прекратена процедурата и може да започне нова процедура с нов срок. Бавенето на избора на съдебен инспектор мина всякакви разумни граници, мандатът на сегашния съдебен инспектор Ана Караиванова изтече преди една година, самата тя преди няколко месеца подаде оставка, коментира депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Не сме в ситуация, в която всички тепърва започват да мислят кой може да бъде кандидатът, защото условията, на които той трябва да отговаря са ясно разписани в Конституцията и в Закона за съдебната власт, добави Манолова.

Ще дадем лош знак към Европа, ако тази процедура се прекрати. Това би било безотговорно отношение и към съдебната система, дори и това да се случи, не знам дали ще има други номинации, каза още тя. Манолова подчерта, че номинираната от самата нея Веселина Тенева е достоен съдия, високо квалифициран магистрат с безупречна информация. Публичният интерес е да има главен съдебен инспектор и съдебната система да работи в интерес на гражданите, изтъкна тя. Имаме определен срок в правилата, този срок към момента на внасяне на предложението на ГЕРБ е изтекъл и от правна гледна точка не може вече да бъде удължен без да се анулира цялата процедура, коментира и председателят на правната комисия Четин Казак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика