X
 
 

Предвиждат по-строг контрол на пръсканията по въздух заради пчелите

805 0
photo of Предвиждат по-строг контрол на пръсканията по въздух заради пчелите
Снимка: iStock/Guliver
Стартира дейността на работната група, създадена със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Десислава Танева за промяна Наредбата за опазването на пчелите, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

На комисията е даден тримесечен срок да изготви проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13/2016 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините на провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Стара Загора става част от движението за защита на пчелите

Днес, 15 май, дискусия в Стара Загора ще обсъжда проблемите в отглеждането на пчели, производството на пчелни продукти, как да бъдат по...

Водеща в дейността на работната група е БАБХ, като в работата ѝ са включени и експерти от МЗХГ, както и представители на браншови организации на пчеларите, които са членове на Консултативния съвет по пчеларство. Те имат ангажимент, от своя страна, да съгласуват предложенията за решения с останалите организации, членове на консултативния съвет.

На първото заседание бяха поставени на обсъждане конкретни текстове от проектонаредбата, свързани с въздушното третиране на посеви с инсектициди и други препарати за растителна защита. Бяха обсъждани възможните часови зони през деня, в които да се извършва третиране от въздуха, така че да не се повлияе негативно на пчелите.

На заседанието се поставиха и въпроси, свързани с взимането на проби за доказване подмор на пчели при съмнение за повлияване вследствие от нерегламентирана употреба на продукти за растителна защита.

Специален акцент в дебатите беше начинът на информиране за предстоящи пръскания, така че да се направи възможна бързата и коректна връзка между стопаните, които извършват пръскане на посеви и собствениците на пчелни семейства.

Пчелар: Българският мед не се изнася в чужбина, защото при анализ излиза глифозат

Проблемите при пчеларите са отровите, които се използват в земеделието и това че никой не ги уведомява. Това каза пчеларят Ивайло Дочев...

Общо бе мнението на участниците, че каквито и промени да се предприемат и по отношение на часовите пояси на пръскане и на начина на информиране, ще е необходимо стриктно спазване на правилата, за да има ефективен диалог между страните.

Беше посочено още, че ще се извършва пълен контрол на пръсканията по въздух, както и че ще се предвидят обучения на всички областни структури с цел по-добър превантивен контрол по отношение на уведомяването за пръскане и самото му извършване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Открита е кометата Хейл-Боп

Хейл-Боп (C/1995 O1) е името на най-наблюдаваната комета на XX век и една от най-ярките за десетилетия. Тя се вижда с невъоръжено око в продължение...