Премиерът Денков: Бюджетът за общините е 7 млрд. лв. – с над 24% по-висок

1222
Премиерът Денков: Бюджетът за общините е 7 млрд. лв. – с над 24% по-висок
Снимка: Димитър Лазаров

Приемането на държавния бюджет закъсня изключително много. В средата на годината ще приемаме бюджет, който ще влезе в сила от 1-ви август, ако всичко е наред, със закъснение повече от половин годин. Това заяви пред кметовете на общини премиерът акад. Николай Денков. Днес той бе гост на заключителната конференция за мандата им, която се провежда в Пампорово.

Министър-председателят допълни, че е планирано на 3-ти юни бюджетът да бъде приет от Министерския съвет, за да има достатъчно време да бъде приет до 31-ви юни.

Общият бюджет за общините е почти 7 млрд. лева - 6 966,3 млн. лв., което е увеличение с 1 353,5 млн. лв., или с малко над 24% спрямо миналата 2022 г.

„Увеличението е значително, то трябва да  компенсира натрупаните проблеми през годините, в които имахме няколко последователни кризи. За тази година това е възможност, която ще бъде използвана. Тепърва предстоят разговори за бюджет 2024 г., където ще се опитаме максимално да заложим политики, които са важни за вас“, поясни министър-председателят. Още: Василев внася бюджет с 4.5 млрд. дефицит, няма да пипа пенсиите

Той припомни, че политическата сила, която той представлява, настояваше още през октомври-ноември миналата година да бъде предложен бюджет с 3% дефицит.

„Не искам да коментирам защо това не се получи, но е факт, че тези действия доведоха до забавянето му и в момента ще се опитаме да ви компенсираме максимално бързо в рамките на до 3% дефицит със заложени и социални мерки и с капиталови разходи, които са увеличени, минимизирайки всякакви възможни рискове и проблеми, свързани с намалена събираемост, която виждаме в първото полугодие на 2023 г.“, допълни Денков.

За капиталови разходи е предвидено увеличение със 130 млн. лв. В изравнителните субсидии увеличението е с 25 млн. лв. Тоест, общата изравнителна субсидия става 404 млн. лв.

Предвидени са допълнително 50 млн. лв. за достигане на минималната работна заплата в местните дейности и допълнителни средства в общинската администрация, свързани с увеличение на текущите разходи със 140,5 млн. лв. Увеличение е предвидено с 15% на разходите за персонала - 72 млн. лв. от 1-ви юли 2022 г. Още 66 млн. лв. са за увеличение на минималната работна заплата.  

„Знам, че са изключително важни за вас инвестиционните проекти, които бяха подготвени миналата година и след това окончателно приети в началото на служебното правителство. Имам уверение от министъра на финансите, че средствата са налице и могат да бъдат разходвани според изпълнението на дейностите. Така, че всеки, който представи документи за извършена дейност, максимално бързо ще получи средствата, за да продължи изпълнението на проектите“, посочи премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика