Премиерът обяви за незаконен доклада на ДАНС за машинния вот (ВИДЕО)

8250
Премиерът обяви за незаконен доклада на ДАНС за машинния вот (ВИДЕО)
Снимка: Министерски съвет

"Докладът на ДАНС е във формат, който не е в законовите изисквания. Създава се усещането, че той е направен така, за да се разпространи манипулативно без проверка на фактите. ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед."

Това обяви премиерът акад. Николай Денков на извънредно изявление в събота на обед. Той подчерта, че няма да представи публично въпросния доклад, защото той е изпълнен с "лъжи и внушения":

"Не виждам защо да представям един доклад, който представлява манипулация. Да я разпространиш на сайта на Министерския съвет означава да легитимираш една лъжа", посочи още Денков: Денков каза кой е отговорен за доклада от ДАНС за машините за гласуване

Момент за историята

"Сигурен съм, че събитията от днес и вчера ще се изучават след години в учебниците като действия, които са пример за активно мероприятие", подчерта министър-председателят. Той се обърна към Централната избирателна комисия: "Възстановете машинното гласуване". И изрази готовност, че при промяна на решението МВР ще достави машините навреме в изборните секции.

"Решението на ЦИК е взето в нарушение на Изборния кодекс", каза Денков на въпрос защо комисията не е изчакала крайния срок за получаване на необходимите документи от Министерството на електронното управление.

Още: Камелия Нейкова: Информацията на ДАНС съдържа компрометиране на машинното гласуване

 

Оставки

Заради предоставения доклад с подписа на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, Министерският съвет ще гласува неговата оставка веднага след като получи предложението за това от председателя на ДАНС, както се изисква по закон, се разбра още от думите на акад. Денков. Още по тази тема, четете ТУК.

"Заради представения манипулативен доклад, Министерски съвет ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС", каза той.

Премиерът обясни и предисторията, която е обществено известна - срокът за сертифициране на машините е до днес, 28 октомври, в 17:00 часа.

"Вчера, далеч преди изтичането на този краен срок, ЦИК забрани машинното гласуване. Това решение се обосновава на един доклад от ДАНС, в който наблюдения са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира вота. Това не е вярно, защото машините в момента са принтери. Второ, видеозаписите и снимките, за които става дума в този доклад, са рутинна процедура, с която се удостоверява коректната работа на машините. Внушение е, че видеозаписите и снимките могат да повлияят върху машинния вот. Трето, в законно установения срок отговорните лица публикуваха категоричното си решение, че машините отговарят на изискванията и могат да бъдат използвани", обяви Денков и коментира:

Още: ОИК-София отхвърли решението на ЦИК, допусна машинно гласуване

"Всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от страна на другите отговорни институции като Върховния административен съд, който излезе със съобщение, че ще разгледа случая най-рано в понеделник, т.е. след първия тур на изборите", допълни Денков.

Призовавам всички хора утре – гласувайте, независимо от това дали ще бъде с машина или с хартия. Това е начинът да минимизирате изборните злоупотреби и да осигурите по-добро бъдеще за себе си и за децата си. От Вашия глас зависи в какъв свят ще живеем – на манипулацията и лъжите или на грижата за хората и бизнеса, каза още министър-председателят.

Изявлението му дойде след като за по-малко от денонощие Централната избирателна комисия (ЦИК), ДАНС и няколко парламентарни партии създадоха безпрецедентен хаос с изборния процес часове преди секциите за гласуване да бъдат отворени.

Още: Наталия Киселова пред Actualno.com: Ако съд отмени решението на ЦИК, вотът няма да бъде касиран автоматично

Припомняме, че късно в петък вечер ЦИК се събра на заседание, на което взе решение да отмени машинното гласуване не само за първия тур на изборите, но и за втория. "За" премахването на машините от изборния процес гласуваха 12 членове на ЦИК, а само двама членове бяха "против". Решението беше взето за около пет минути и без абсолютно никаква дискусия. По-късно същата вечер зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов даде брифинг, на който потвърди, че ведомството му си е свършило работата по отношение на сертифицирането на машините. Това обаче няма да доведе до отмяна на решението на ЦИК - говорителят на комисията Росица Матева вече потвърди, че гласуването ще бъде само на хартия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика