Камелия Нейкова: Информацията на ДАНС съдържа компрометиране на машинното гласуване

6631
Камелия Нейкова: Информацията на ДАНС съдържа компрометиране на машинното гласуване
Снимка: БГНЕС

Най-важно е в неделя (29 октомври) всички ние да отидем да гласуваме. Избирателното ни право ще бъде осигурено с гласуване чрез хартиени бюлетини, така че всеки един избирател, който вероятно вече е формирал своята воля и е направил своя избор, да отиде до избирателните секции и даде своя глас. Трябва да има избирателна активност, когато избираме органите, които управляват държавата, общините, кметствата. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

По отношение на разразилия се вчера скандал с машинното гласуване, Нейкова каза, че на 26 октомври вечерта е получила преписка от ДАНС. Тя е била уведомена, че преписката е била връчена на президента, премиера, председателя на НС и в нея се съдържа информация за неправомерни действия на заместник-министър на електронното управление, свързани със сигурността на машинното гласуване.

"Първите ми действия бяха да се свържа с останалите, до които беше адресирана тази информация. На 27 октомври продължиха тези разговори и по обяд бяхме поканени на среща при председателя на НС. Там беше цялото ръководство на ЦИК, присъстваха представители на парламентарно представените партии и коалиции, с изключение на една, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на електронното управление. Той каза, че не е приключила процедурата по удостоверяване на съответствието, така както изисква Изборния кодекс и че той няма да подпише такова решение", обясни председателят на ЦИК.

ОЩЕ: Няма краен срок, но има разумен срок. Дали 100% от населението проверява?

Нейкова поясни, че до снощи са очаквали писмото от Министерството на електронното управление и от неговото съдържание е станало ясно, че към момента не е издадено решението (около 20:00 часа), което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

"Имайки предвид информацията, съдържаща се в доклада на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при председателя на НС, както и това до вземане на решение, че нямаше изпратено решение за удостоверяване на съответствието, съгласно Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния процес е изключително важно. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване", посочи Некова.

Оправдания с МВР

Пред Нова телевизия, говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева обяви, че главният секретар на МВР Живко Коцев се объркал минути преди това за машините - не било вярно, че ЦИК дали разпореждане да се карат в секциите, това било преди решението на ЦИК да отмени машинното гласуване. Машините за гласуване трябва да се върнат в складовете, настоя Матева.

ОЩЕ: Говорителят на ЦИК: Няма да се гласува с машини 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Обезвредиха мина в Черно море

Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

След абитуриентски бал: 14-годишен е с алкохолно натравяне

Външни експерти ще наблюдават отвътре обществените поръчки. Ето кои са те

Кметът Васил Терзиев се включи в засаждането на „Гората на Kaufland“

200 000 яйца са били спрени от продажба по Великден, има и затворени обекти

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

"Вълкът на Върбовка": С помощта на държавата Гайтански строи огромен инсинератор за боклуци (ВИДЕО)

Жълт код за интензивни валежи в Югозападна България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com