Премиерът: Западните Балкани вече не са на кръстопът - чака ги европейско бъдеще

2054
Премиерът: Западните Балкани вече не са на кръстопът - чака ги европейско бъдеще
Снимка: ПЦ на МС

"Убеден съм, че Западните Балкани вече не са на кръстопът. Стратегическият избор на поколения бе направен за европейското им бъдеще. Трябва да продължим да работим заедно, за да сме сигурни, че регионът няма да попадне обратно в несигурността от миналото. Това заяви Бойко Борисов по време на кръглата маса „Балканска сигурност“, „Координация, сътрудничество, консолидация? Придвижване на Западните Балкани напред“, която се провежда в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Той подчерта положителната трансформираща сила на евроатлантическата и европейска интеграция и ключовата й роля за сигурността, стабилността и бъдещето на Западните Балкани. „През последните години станахме свидетели на много позитивни развития в региона“, отбеляза премиерът, като добави, че също така остават предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Борисов изтъкна, че разширяването е двустранен процес и двете страни – ЕС и страните от Западните Балкани трябва да изпълнят своите ангажименти.

Борисов: България е пример за справяне с нелегалната миграция

"Светът се развива много динамично, България е във фокуса, страната ни е уважавана и търсена от всички. Нашето мнение се търси от прези...

Борисов определи като осезаемо разочарованието от липсата на зелена светлина за стартиране на преговорите за членство с Република Северна Македония и Албания през миналия октомври. Премиерът изрази надежда, че Европейският съвет ще достигне до консенсус за започване на преговори за членство по време на срещата през март. Според Борисов последващо забавяне рискува да повиши националистическите настроения в региона и може да изостри напрежението със съседните страни. „Не можем да си позволим да направим стратегически грешки в толкова стратегически важен регион“, категоричен беше българският министър-председател.

„Очакваме срещата на върха в Загреб през май тази година с надеждата, че тя ще даде нова динамика в процеса по разширяване“, добави премиерът Борисов. Той акцентира върху синергията между приоритетите на Хърватското председателство на Съвета на ЕС и тези на България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес по отношение на свързаността на Западните Балкани във всичките им аспекти – образование, нови технологии и различни форми за регионално сътрудничество. Премиерът Борисов посочи още, че запазването на фокуса на европейската интеграция върху страните от Западните Балкани остава един от основните приоритети за българската външна политика.

A какво каза премиерът за подслушването на президента може да прочетете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика