Пренаписват ли Закона за здравето предложенията между двете четения?

4758
Пренаписват ли Закона за здравето предложенията между двете четения?
Снимка: БГНЕС

Днес в правната комисия в парламента, от 13:00 часа ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за здравето. Вчера в 18.00 часа изтече срокът за нови предложения за промени в закона, които набелязват противоепидемичните мерки след края на извънредното положение. Предложенията на партиите между първо и второ четене буквално пренаписват първоначалния законопроект на кабинета.

Управляващите от ГЕРБ отстъпват от идеята извънредна епидемиологична обстановка да се обявява със заповед на министъра на здравеопазването и внасят нов текст – това да става единствено с акт на Министерски съвет. В предложението им са изброени изчерпателно и критериите за това, а вътре са дадени правни дефиниции на термините "извънредна епидемиологична обстановка", "изолация" и "карантина".

Същата теза застъпва и опозицията в лицето на БСП, чийто лидер – Корнелия Нинова, заедно със свои колеги депутати, е внесла сходно предложение. От левицата искат още облекчения за кредитополучателите, подкрепа за работниците, излезли в неплатен отпуск по време на кризата, както и редуциране на ДДС за храни и лекарства.

Предложенията на ГЕРБ, подписани от председателя на групата Даниела Дариткова, която вече пребори коронавируса, предвиждат и санкции при неизпълняване на противоепидемичните мерки след края на извънредното положение на 13 май. За всички нарушители глобата ще бъде в размер от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лева.

Всички болни и доказани носители на вируса, отказали или неизпълнили задължителната изолация или лечение, ще се наказват с глоба от 5000 лева. За нарушителите на задължителната карантина санкцията е същата.

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти” също имат свои предложения. От ВМРО настояват здравният министър да обявява извънредна епидемиологична обстановка, но само за срок от 30 дни. Ако ситуацията около заболяването налага мерките да продължат, това да става чрез решение на парламента, по предложение на кабинета.

Мутафчийски: Премиерът е човек с много силен характер, но се убеди, че и аз съм такъв

Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски призна кои са двете неща, с които не е бил съгласен като част от разхлабване на меркит...

Патриотите искат още мерките за просрочените кредити, опасани в извънредния закон, да продължат да действат два месеца след края на извънредното положение – да не се начисляват лихви за забава, да не настъпва предсрочна изискуемост, както и да не се развалят договори и изземват вещи.

Един от юристите в групата на ДПС - Хамид Хамид, предлага да отпадне двумесечния срок за административните съдилища да разгледат жалбите срещу общите административни актове. Той настоява още да се разпише в закона, че актовете на здравния министър ще влизат в сила от момента на публикуването им на интернет страницата на ведомството.

Вижте още:

Критики за новия закон за COVID-19: Къде е отчетът, защо здравният министър става толкова силен?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика