При два национални протеста за пари: МВР с бонуси за десетки милиони за високи резултати и за дълга служба

10889
При два национални протеста за пари: МВР с бонуси за десетки милиони за високи резултати и за дълга служба
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

За постигнати резултати в служебната дейност на работещите по трудов договор в системата на МВР са дадени бонуси в общ размер 10 633 741 лева през 2020 година. А за постигнати високи резултати и конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задължения или за продължителна служба в МВР са раздадени почти 4 пъти повече средства – 41 432 818 лв. Това става ясно от отговори на въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), зададени от гражданско движение БОЕЦ (България обединена с една цел).

Вестник "Сега" напомня, че през изминалата година 15 140 държавни служители със статут по Закона за МВР получиха еднократни парични награди в размер на 650 лв., тъй като работиха на първа линия в борбата с пандемията. Това значи 9 841 000 лева.

Кенаров: Сам ли съм се ритал в главата с кубинки?

Нито аз, нито моят адвокат бяхме уведомени за приключилата проверка на 3 декември , научих от медиите. Това каза по БНР журналистът Дим...

Освен това, през миналата година имаше два пъти национални протести на полицаите заради малкото според тях увеличение на заплатите им. Заместник-председателят на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), Илия Кузманов коментира в "Студио Актуално", че полицаите и пожарникарите са "поставени в изключително унизително положение". "Твърди се, че ние не работим на първа линия по отношение на COVID-19 и съответно възнагражденията ни не бяха индексирани във връзка с едно прословуто постановление на Министерски съвет №240, с което в доста държавни структури заплатите бяха увеличени с до 30%", обясни Кузманов

"Ако приемем, че 14-15 хил. служители са получили 650 лв., поне 5 до 7 хил. не са", коментира Кузманов пред в. "Сега".

Припомняме, че МВР отдавна е министерството, чийто бюджет е най-голям от всички държавни учреждения и редовно е над границата от 1 млрд. лева годишно, в последните години и над 1,5 млрд. лева! Заплатите на служителите в МВР бяха увеличени с 15% за тази година!

Заради тези данни, БОЕЦ сега задава допълнителни въпроси към МВР, включително по какви критерии се дават премии и бонуси, колко от наградените са участвали в охраната на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев, колко от наградените са участвали в директни физически сблъсъци с протестиращи, има ли наградени, които да са участвали в арести като този на пребития журналист Димитър Кенаров - вътрешната проверка на МВР не откри полицаи да са го пребили.

23 млн. лв. за МВР от правителството отиват за коледни бонуси

Министерският съвет отпусна днес, 9 декември, 28 млн. лв. допълнително за МВР, а министър Христо Терзийски даде специална пресконференц...

Именно покрай случая с Кенаров излезе и скандална практика - ако един арест не бъде вписан, обърнеш ли се към съда, влизаш в "Параграф 22", защото съдът иска като доказателство документ за арест, че изобщо са ти сложили белезници. Още по-зле звучат нещата и с видеодоказателства за полицейско насилие, които НСО е могла да предостави - НАУЧЕТЕ ТУК, а КОМЕНТАР - ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика