Присъдата на Златанов е знак за почтеност на съда

13478
Присъдата на Златанов е знак за почтеност на съда
Снимка: БГНЕС

"С присъдата, която наложи на господин Филип Златанов, съдът дава знак на обществото и на всички, които прилагат законите, че трябва да ги прилагат почтено", заяви заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева, която беше и член на Комисията за конфликт на интереси, пред БНТ.

Тя коментира и прекратената проверка срещу президента, като си спомни, че спирането й е гласувано на извънредно заседание.

Борисов не се притеснява от присъдата на Филип Златанов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти в Народното събрание, че не се притеснява от присъдата на Филип Златанов, бивш пред...

"Нямаше как, по данните в преписката и доказателствата, които се съдържаха, президентът Плевнелиев да е упражнил свое правомощие, свързано с облага и по-конкретно ставаше въпрос за някакъв бизнес парк. Така че, там с много ясно съзнание подкрепих прекратяването на производството", категорична бе тя.

Сапунджиева заяви, че е подписала с особено мнение решението, че Димана Ранкова е в състояние на конфликт на интереси, защото не е виждала доказателства за това в материалите.

"Задължение на Златанов е било да качи решението на сайта на Комисията и да уведоми Ранкова, но той не го е направил в продължение на 8 месеца", допълни тя. "Ранкова неколкократно е ходила в Комисията, за да се интересува от решението по казуса си, и така е нарушено правото й на защита", изтъкна Сапунджиева.

Тя каза още, че предстои приемането на второ четене в пленарна зала на промени в Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Те са комбинирани от два законопроекта по темата - един от МС и друг - от Мая Манолова и Кирил Добрев, които са имали сходна философия. В законопроекта на Манолова и Добрев обаче се предлага разширяване на приложното поле на лицата, които подлежат на проверка, както и служителите в търговските дружества с държавно и общинско участие също да се проверяват.

Президентът: Не съм се облагодетелствал

Президентът Росен Плевнелиев уважава работата на институциите и се въздържа да коментира действията на съдебните органи, но не може д...

Според Сапунджева, това не бива да се случва, защото там попадат детските кухни, училищата и др, което ще затрудни и работата на комисията, а и длъжностите не са публични. Промени ще има и в йерархията в комисията, като предвижда се фигурата на заместник-председател.

"Съставът на комисията вероятно ще бъде попълнен, след като бъдат одобрени промените", допълни тя. "Основната цел на промените в закона е процедурите да станат по-малко тромави, защото сега отнемат поне 2 години", каза тя.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика