Признание от ГЕРБ: Решението за ТЕЦ Варна е и заради обществената нетърпимост към Ахмед Доган

10929
Признание от ГЕРБ: Решението за ТЕЦ Варна е и заради обществената нетърпимост към Ахмед Доган
Снимка: БГНЕС

Валентин Николов, депутат ПГ ГЕРБ, призна в ефира на БНТ, че решението за изваждането на ТЕЦ Варна от Студения резерв е свързано по-скоро с обществената нетърпимост към почетния председател на ДПС Ахмед Доган, отколкото икономически обосновано. Въпреки че по думите му има и икономическа логика в него.

Ето какво каза Валентин Николов:

ТЕЦ-ът на Доган планира да е на печалба, чака пак да бъде студен резерв

37,44 млн. лева печалба за 2019 година очаква известният като ТЕЦ-ът на Доган ТЕЦ "Варна", съобщава в. "24 часа". Ако бизнеспланът на ...

Политическо решение или логично на фона на даваните до момента пари за ТЕЦ Варна? Да го кажем така съчетаване между политическо и логично решение предвид това, че сме в преходен период при преминаването от една към друга система. Как беше досега? Практически студеният резерв от 2004г. се управляваше с Наредба номер 11 за запасите от горива. Там се определя по какъв начин се избират фирмите, които попълват студения резерв – това става с търг. Там е описано и какъв трябва да е обемът му. Реално погледнато студеният резерв трябва да може да замести най-голямата единично съществуваща енергийна мощност в страната. Фактически към настоящия момент сме в преходен период – минавайки от студен резерв към механизъм за капацитет, иначе бих бил против това решение, защото ще се застрашат енергийната сигурност и системите могат да претърпят големи поражения. Но ние приехме, че вече прекратяваме механизма за студен резерв и до избирането на механизъм за капацитет, одобрен от ЕК, ние ще минем чрез доклад на Системния електрооператор към министъра на енергетиката. Тя според закона е задължена да гарантира енергийната сигурност и ще възлага тези услуги на държавната ТЕЦ Марица изток 2.", обясни Николов.

Защо ТЕЦ Марица изток 2 предвид тежкото й финансово състояние и дали тя може да замести ТЕЦ Варна?  "Именно тук идва моментът с политическата част от решението със назрялата в обществото нетърпимост към собственици на инсталирани мощности, а не към самият начин за усвояването на тези пари. Реално погледнато ние ги насочваме към държавната ТЕЦ Марица изток 2. Да, тя има възможност, тя е най-голямата електроцентрала на Балканите. Днес всъщност ще се гледа едно допълнително внасяне в Закона за енергетиката чрез преходните и заключителни разпоредби, където ще се посочва именно най-голямата кондизационна централа, която ще поеме именно тези услуги.", отговори той.

Т.е признавате, че големият проблем е, че ТЕЦ Варна е на Ахмед Доган. "Не да го признавам, то го пише в търговския регистър. Всъщност преди Ахмед Доган въобще може би да си помисли да придобие такава мощност те винаги а давани на ТЕЦ Варна. Реално това е голяма централа, която обслужва системата и е такава още преди да стане собственост на ЧЕЗ. Тя е обслужвала студеният резерв на Източна България и е балансирала именно този пазар.", призна Николов.

По думите му през последните 2 години по 26-27 милиона лв. годишно са били давани на ТЕЦ Варна, а сега на ТЕЦ Марица изток 2 ще се плаща в зависимост от докладите на Електросистемният оператор, поясни Николов.

ТЕЦ "Варна" пак осигурява студен резерв - има ли опасност за националната сигурност?

Може ли ТЕЦ "Варна" всъщност да бъде основна мощност в студения ни резерв? Този въпрос поставя отново организацията "Антикорупционен фо...

Цената на тока ще бъде променена единствено и само, ако не се използват всички пари в студения резерв, а те са на година около 56 млн. лв. и се събират чрезз такса пренос. Тези пари отиват в системния оператор и тя чрез търг ги раздаваше до този момент. Реално погледнато, ако не бъдат изхарчени, да, те трябва да претърпят корекция в преноса, подчерта Нколов.

Борисов разпореди на Петкова: Студен резерв да дава само ТЕЦ "Марица Изток 2", какво значи това за цената на тока?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика