Призовават Цацаров на изслушване в парламента за скандала в БНР

2170
Призовават Цацаров на изслушване в парламента за скандала в БНР
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Парламентарната анкетна комисия, създадена по скандала с БНР привиква на изслушване главния прокурор Сотир Цацаров следващата седмица. Това решиха депутатите от комисията на първото си заседание.

„Очакваме във връзка с разследването на прокуратурата в БНР той да предостави данни докъде е стигнало разследването и какви са резултатите от него“, каза председателят на комисията Тома Биков от ГЕРБ. Той добави, че на база информацията, която Сотир Цацаров предостави, комисията ще прецени кого още да изслуша. Според него би трябвало това да са представителите на КРС и СЕМ – институциите, отговарящи за двата казуса в предметната област на комисията – спирането на сигнала на БНР и съмненията за оказване на натиск върху журналисти. Биков смята, че трябва да бъдат изслушани и генералния директор на БНР, и журналистката Силвия Великова.

По думите му комисията би могла да установи системни дефекти в законодателството, които позволяват медиите да влизат във финансова зависимост. „Всеки дефицит води до зависимост от бюджета. БНТ има около 40 млн. лева дефицит, БНР има 4 милиона, но 4 млн. лева не е никак малко“, посочи той. Трябва да се упражнява превантивен контрол, категоричен е Биков. „Трупането на дефицит е системна грешка – подписване на договори без съобразяване с финансовата рамка“, отбеляза той.

Смокинов лист за БНТ, БНР и СЕМ. И за държавата

Между трите трибуквия има няколко общи неща: Че по замисъл и по закон трябва да защитават обществения интерес, че се издържат с парите...

Според него медийната комисия би следвало да инициира законодателни промени, така че вместо да се осъществява последващ контрол, след като е натрупан дефицит, да се направи така, че законът да не позволява неефективно харчене на пари. "Аз бих предложил в закона да бъде ясно дефинирано колко отиват за спорт от бюджета на телевизията, колко отиват за публицистика, колко за култура и когато се превиши този процент генералният директор да е влезнал в нарушение на закона и СЕМ да му иска отговорност за това", каза Биков като член на медийната комисия и подчерта, че това се отнася и за радиото.

"Финансовият проблем има връзка със зависимостта на обществените медии, защото когато имат голям дефицит стават зависими. В момента БНТ и БНР са финансово зависими, защото имат голям дефицит от този който дава парите - държавния бюджет", добави Биков.

По думите му уместни са промени в правомощията и в отговорностите на СЕМ.

Биков подчерта и че не е работа на анкетната комисия да съветва СЕМ и да казва какво да направи СЕМ в една или друга ситуация.

27 000 лв. глоба на БНР наложи СЕМ

27 000 лв. глоба на БНР наложи СЕМ. Това е общата сума от две глоби, наложени за спряното излъчване за 5 часа на сигнала на БНР на 13 с...

Заглъхването на радиото очевидно е предизвикало криза и след като има такава криза трябва да се търси отговорност“, категоричен е Биков, но и подчерта, че комисията не може да издава присъди и да влиза в правомощията на други органи. „Надявам се да не създадем свръхочаквания, че можем да издадем присъда, защото не ни е това работата или че можем да разследваме нещо, но бихме могли да дадем повече видимост на процесите в БНР, което очевидно преживява криза“, каза Биков. Той изрази надежда комисията да направи изводи за това доколко законодателството и медийното законодателство за БНР и БНТ е проблем, който е спомогнал за пораждането на тази криза. „Не е тайна, че се работи по закон, който е писан в друга конюнктура и съвсем друга медийна среда, така, че ако тази комисия създаде възможност и постигнем съгласие за промени в законодателството, ще бъда на мнение, че комисията си е свършила работата“, добави Биков.

Депутатите от комисията приеха вътрешни правила за организация на работата си, които са стандартни. Първоначално председателят Тома Биков предложи да се приеме заседанията да се провеждат при кворум от една трета от членовете, вместо 50% плюс един, но след забележка от страна на Александър Симов от БСП, че това би означавало решения да се вземат от 3 – 4 депутата, предвид, че цялата комисия е от десетина, Биков оттегли предложението си.

Временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" на БНР, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР е със срок около два месеца, в който не влизат двете седмици, в които парламентът няма да работи и очакванията са в началото на декември да изтече срокът й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика