Продължава окупацията на 272-ра аудитория на Софийския университет

73713
Продължава окупацията на 272-ра аудитория на Софийския университет
Снимка: бгнес

Обиден съм на хората, които организираха демонстрацията в зала 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Това заяви в кратко интервю за Нова телевизия професор Димитър Токушев, председател на Конституционния съд.

Според Токушев блокадата на залата представлява акт, който накърнява неговото лично достойнство. Той е обиден от съмненията относно безпристрастността му. Професорът обаче отказа да се появи в студиото на Нова и добави само, че не иска да коментира обвиненията на докладчика по делото на Делян Пеевски Румен Ненков, който на няколко пъти заяви, че нарочно е избран за докладчик заради факта, че синът му е депутат от ГЕРБ – с цел да се провали гледането на казуса „Пеевски”.

Студенти окупираха 272 аудитория на Софийския университет

Студенти окупираха 272 аудитория на СУ "Св. Климент Охридски" в протест срещу проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния с...

Окупацията на 272-ра аудитория на Софийския университет от студенти, протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски и връщането на Делян Пеевски в парламента, продължава и днес. По план студентите ще останат в залата до утре.

Обстановката в и пред залата е спокойна, информира БНР. На транспаранта пред нея вече се появяват съобщения и послания към професора по конституционно право Димитър Токушев, председател на Конституционния съд.

Един от прекаралите нощта в Университета е докторът по история Константин Голев.

Той каза, че няколко десетки души са искали да останат да нощуват в СУ, но са решили да се съобразят с препоръка на пожарната в сградата да не остават големи групи хора след 22 часа и затова са останали да нощуват само двама души. Разрешението за окупация е до петък.

По-късно през деня са предвидени и срещи с преподаватели и общи дискусии. По програма професор Токушев днес трябва да е в СУ между 15:00 и 21:00 часа.

Припомняме, че вчера студенти окупираха 272 аудитория на СУ "Св. Климент Охридски" в протест срещу проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет.

Окупация и в НБУ

След като днес сутринта студенти окупираха зала 272 в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, акцията беше повторена ...

Младежите разпространиха и текста на декларация, в която се казва:

"Търсим морална отговорност своите преподаватели начело с проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, отговорност за връщането на олицетворението на българската олигархия Делян Пеевски като депутат в Народното събрание. Питаме се докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня и изразяваме възмущението си за взетото от съда решение. Решение, което твърдо отхвърляме, защото нарушава обществените норми и нашите критерии за морал."

Вчера друг голям капацитет в конституционното право – Георги Близнашки, говори пред пълната зала и заяви, че решението за Пеевски е „черен ден за българското право”. „Когато човек греши е човешко, когато Конституционният съд греши е страшно”, каза професорът. Той изрази благодарност към студентите за отговорната им позиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика