Проектобюджетът за новата година влиза в пленарна зала

3915
Проектобюджетът за новата година влиза в пленарна зала
Снимка: БГНЕС

Законопроектът за държавния бюджет на Република България за 2016 година с вносител Министерски съвет влиза в пленарна зала, предава БГНЕС.

Гласуване на първо четене на проектобюджета за следващата година е трета точка от дневния ред на депутатите за сряда, 18 ноември. В седмичната програма за пленарните заседания пред новата работна седмица на народните представители е записано, че първо те ще гласуват на първо четене законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2016 г. и законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 г.

Надзорът на НОИ отхвърли проектобюджета на общественото осигуряване

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) отхвърли пректобюджета на общественото осигуряване за догодина. Против се...

След като водещата бюджетна комисия даде подкрепата си за бюджета за 2016 г. финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда за подкрепа и от пленарната зала. Напрежение обаче имаше, след като полицаите се вдигнаха на протест, а след това правителството реши да оттегли предвиденото намаляване на привилегии за МВР.

Относно парите за 2016 г. Горанов каза, че се забелязва, макар и плаха, ревизия в положителна посока спрямо очакванията от миналата година и началото на 2015 г. като реалният растеж на БВП за 2016 г. е близък до средноевропейските нива и се планира той да достигне 2.1%, основно движен от вътрешното търсене, частното потребление и инвестициите. Финансовият министър определи бюджета като реалистичен и добър.

За периода 2016-2018 г. не се очакват значителни промени в основните данъци и ставки, с изключение на някои конкретни законодателни промени при акцизите, произтичащи от необходимостта от достигане на минималните нива на акцизните ставки в Общността в съответствие с договорения преходен период (облагането при цигарите и горивата, използвани за отопление), които ще окажат положителен ефект върху приходите.

С промени на второ четене в Закона за акцизите и данъчните складове депутатите вече приеха поскъпването на тютюна. Така от догодина цигарите, които струват от 4,20 лв. до 4,70 лв. ще поскъпнат с 30 стотинки. Цигарите, които струват най-много - между 5.90 и 6.50 лв. ще струват с 55 стотинки повече.

Брюксел одобри проектобюджетите на страните от еврозоната

Няма сериозни отклонения в проектобюджетите на държавите от еврозоната и Европейската комисия няма да иска от нито една страна ревизия ...

Бюджет 2016 г. ще спазва политиката на доходите за увеличение на минималната работна заплата от 1 януари, като се предвижда тя да стане 420 лева.

Предвижда се поетапно повишаване на частта от минималния осигурителен доход, върху който се определят здравноосигурителните вноски за лицата, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет, върху 55 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2016 г., като всяка следваща година се увеличава с 5 на сто до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, което е съобразено при разработването на прогнозата за периода 2016-2018 г.

Според данните на Института за пазарна икономика (ИПИ) бюджетът за 2016 година ще струва по 4857 лева на човек на база на разбивката на държавните разходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика