Проф. Близнашки: Делян Пеевски изяжда мястото на Станишев в ЕП

47403
Проф. Близнашки: Делян Пеевски изяжда мястото на Станишев в ЕП
Снимка: БГНЕС

Знаменитата и явно оказваща се сакрална реплика на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в нощта след европейските избори: „Серж, никога не ни изоставяй” може да се превърне в истински препъникамък за европейската кариера на лидера на БСП Сергей Станишев. Или за каквото остана от нея.

След като и днес Народното събрание не събра кворум, за втори пореден ден оставката на Станишев като депутат не беше гласувана. В коментар за Actualno.com професор Георги Близнашки, който е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски” каза, че сега Станишев пада жертва на решението на Конституционния съд за депутатския статут на Делян Пеевски.

Ще се разцепи ли БСП заради страхливия Станишев?

Все още настоящият председател на БСП Сергей Станишев готви партиен конгрес през април следващата година, а вътрешнопартийната опозици...

Какво е положението – докато Народното събрание не гласува оставката на Станишев, той ще стои в България, категоричен е проф. Близнашки. Защото с услужливото решение от миналата година за Пеевски на Конституционния съд сега Станишев влиза в същия прецедент – прекратяването на мандата на лидера на БСП става само ако той е подал оставка от парламента и тя е гласувана в пленарна зала, подчерта юристът. Затова Михаил Миков и Мая Манолова да не се изказват за преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс и да не тълкуват там – има си решение на Конституционния съд по такъв казус, имаме прецедент, Станишев не може да отиде в ЕП, докато нашият парламент не му гласува оставката, подчерта проф. Близнашки

Пред заминаването на Станишев за Брюксел има и още една пречка – според европейското законодателство всеки евродепутат трябва да подаде декларация за липса на конфликт на интереси до шест дни преди първата сесия на новия Европейски парламент. Тя е на 1 юли, т.е. ако броим и днешния 26 юни, и самият 1 юли, стават шест дни. А днес кворум няма да има, така че Станишев ще наруши срока. Защото той е в конфликт на интереси – не е освободен от поста на народен представител в България.

По този повод професор Близнашки коментира, че ако Народното събрание освободи Станишев, ще бъде измислен начин той да влезе в ЕП въпреки изискването за декларацията за конфликт на интереси. Ясно е – правителството да подаде оставка и ГЕРБ ще влезе в пленарна зала, за да освободи Станишев, това е играта, счита професорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com