X
 
 

Проф. Герджиков: Не може за всеки конкретен случай да се реагира с промяна в закон

3222 5
Проф. Герджиков: Не може за всеки конкретен случай да се реагира с промяна в закон
Снимка: БГНЕС
В последните години има едно безхаберие - уважението към професионалиста и експерта го няма. От там идват проблемите у нас, според проф. Огнян Герджиков. Той коментира акциите в хазарта, опитите да се уеднаквят наказанията между непълнолетни и възрастни и акциите на галвния прокурор Иван Гешев пред БНТ.

По думите у водната криза в Перник е грешка, която показва липса на професионализъм. Няма достатъчно отговорни чиновници да следят за ВиК мрежите, има огромни загуби по старите тръби и много хора трябвало да се замислят.

За акциите на прокуратурата

Йордан Цонев: Предложението за два режима на облагане на хазарта бе внесено от Георги Кадиев

Законопроектът, който сме внесли през 2013 г. аз и група народни представители, е имал за цел да уеднакви режимите на облагане и те да ...

Проф. Герджиков коментира акциите на прокуратурата начело с новия главен прокурор Иван Гешев във връзка с ареста на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, проверките в Комисията по хазарта и изговането на двама руски шпиони. По думите му не е лошо тези, които имат в себе си власт, да я упражняват.

"Не всеки може и аз лично не бих могъл да бъда обвинител. Самият Гешев има силата, има куража и има устойчивостта да го направи", похвали проф. Герджиков обвинител номер едно.

За дебатите за промени в Конституцията за промяна на правомощията на главния прокурор, организирани от държавния глава Румен Радев, проф. Герджиков призна, че действително обвинител номер едно разполага с голяма власт, за което нямало съмнение, но това не значело, че е недосегаем.

"Така както той е избран и назначен, по същия път той може да бъде свален. Не е чак толкова недосегаем, като властелин, който над него да е само Господ. Няма такова нещо", изтъкна бившият служебен премиер.

Според проф. Огнян Герджиков колкото е по-стабилна Конституцията, толкова по-добре говори за държавата. Ако вземем да я променяме ден през ден - не е добре. Иначе нямало лошо да се провеждат консултации за промени в Конституцията и да се чуват различни мнения.

Сините фенове след срещата с Борисов: Казаха ни, че сега се занимават с хазарта заради сигнали

Не искам да влизам в разговора кой и защо проверява хазарта и какви са резултатите. Факт е обаче, че това засяга косвено всеки един чов...

"Държавата не може да си позволи да одържави хазарта. Много моля законодателят да не тръгва да нарушава конституцията." Ако това се случи - ако държавата одържави хазарта, Конституционният съд ще отмени този закон, обясни той в чисто юридически аспект.

"Много моля основният закон да се спазва. Лотарията не може да бъде държавна - и да искаме към днешната дата не може", подчерта юристът.

Иначе в неюридически аспект, според бившия служебен премиер нацията се зомбира с хазартните игри. Проф. Герджиков е обезпокоен за инвазията на хазарта по телевизията за това кой е спечелил и каква сума. Той даде за пример как на една бензиностанция човек заредил бензин за 10 лева, а взел лотарийни билетчета за 30 лв.

Хазартът действа страшно навъзпитателно и трябва да има контрол на държавата, но не одържавяване, настоя юристът.

За наказателната отговорност за пълнолетни и възрастни

Симеонов отрича, че новият законопроект на ГЕРБ за хазарта бламира неговия

"Нещо като стане в обществено-политическия живот на България, веднага тръгват конспиративни теории. От кого да се вземе, на кого да се ...

Изравняване на наказателната отговорност на навършилите пълнолетие с непълнолетните би било катастрофа. Това го няма никъде в цивилизования свят, настоя бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков (27 януари - 4 май 2017 г.).

Хубаво било, че премиерът приел опечалените родители на убитата Андреа от Галиче, но не може за всеки конкректен случай да се реагира със законодателни промени. С това проф. Герджиков е не може да се съгласи.

Според него пълното изравняване на наказателната отговорност между пълнолетни и непълнолетни ще покаже, че България се намира "някъде в епохата на Средновековеието".

Друг бил въпросът колко трябва да бъде редуцирано наказанието за тежки престъпления. Проф. Герджиков посочи, че по цял свят има редуциране на наказанието за непълнолетни, но границите били различни.

"Би могло да се помисли да се направят корекции, но не и кардинални", обясни юристът и допълни, че един голям проблем в страната ни е възпитанието и образованието. Той подчерта, че ако нацията ни иска да бъде просперираща, трябва да бъде образована.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И това професорче изпълзя от червеното блато и отвори паст да словоблудства - "В последните години има едно безхаберие - уважението към професионалиста и експерта го няма.", сега ли разбра простата истина, че няма знаещи, можещи и компетентни хора в мутренския "елит" на червената мафия, ти самия що за професионалист и капацитет си, видяхме в НС що за експерт си, продажен натегач и боклук.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Този същият през времето на НДСВ промени всички лобистки закони. От НК до ГПК, всичко това мина през мръсните му ръчички. Тоя е в основата на деградацията на законте и реда у нас. Точно той сега говори. Арогантен мръсник.
  : 0 !
 • Марги Драганова 3 Марги Драганова преди 1 месец Профил на трол?
  Не можело за всеки отделен случай.....Герджиков, нима трябва да се позволи на Божков да продължава да си печата пари, каквото на практика представлява печатането на тия талончета? И откога хазартът е просто "бизнес"? Нима може да се продават навред тия талони, да се рекламират широко и да бъде ограбвано наивното население? Това е така наречния "твърд хазарт", който лесно създава зависимости,на пра виж още ›› ктика напълно сходен с продажбата на наркотици. Нима трябва да говориш такива глупости и да се криеш зад Конститицията и прочее бла-бла? Не само трябва да се одържави, а направо трябва да се забрани, особено този тип хазарт!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  О Боклук, я си кажи колко пачки натрупа с ликвидацията на Агробизнес банк !
 • Марги Драганова 1 Марги Драганова преди 1 месец Профил на трол?
  Сега ще видим докъде е плъзнала заразата, както и кои са хората на Черепа. Явно Герджика е топил пръст в кацата с меда, затова и пуска такива лафове. Интересно, колко и кои политици е купил Божков и как ще продължи да играе играта си, за да си запази правото буквално да печата пари.