Проф. Герджиков: Не може за всеки конкретен случай да се реагира с промяна в закон

6518
Проф. Герджиков: Не може за всеки конкретен случай да се реагира с промяна в закон
Снимка: БГНЕС

В последните години има едно безхаберие - уважението към професионалиста и експерта го няма. От там идват проблемите у нас, според проф. Огнян Герджиков. Той коментира акциите в хазарта, опитите да се уеднаквят наказанията между непълнолетни и възрастни и акциите на галвния прокурор Иван Гешев пред БНТ.

По думите у водната криза в Перник е грешка, която показва липса на професионализъм. Няма достатъчно отговорни чиновници да следят за ВиК мрежите, има огромни загуби по старите тръби и много хора трябвало да се замислят.

За акциите на прокуратурата

Йордан Цонев: Предложението за два режима на облагане на хазарта бе внесено от Георги Кадиев

Законопроектът, който сме внесли през 2013 г. аз и група народни представители, е имал за цел да уеднакви режимите на облагане и те да ...

Проф. Герджиков коментира акциите на прокуратурата начело с новия главен прокурор Иван Гешев във връзка с ареста на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, проверките в Комисията по хазарта и изговането на двама руски шпиони. По думите му не е лошо тези, които имат в себе си власт, да я упражняват.

"Не всеки може и аз лично не бих могъл да бъда обвинител. Самият Гешев има силата, има куража и има устойчивостта да го направи", похвали проф. Герджиков обвинител номер едно.

За дебатите за промени в Конституцията за промяна на правомощията на главния прокурор, организирани от държавния глава Румен Радев, проф. Герджиков призна, че действително обвинител номер едно разполага с голяма власт, за което нямало съмнение, но това не значело, че е недосегаем.

"Така както той е избран и назначен, по същия път той може да бъде свален. Не е чак толкова недосегаем, като властелин, който над него да е само Господ. Няма такова нещо", изтъкна бившият служебен премиер.

Според проф. Огнян Герджиков колкото е по-стабилна Конституцията, толкова по-добре говори за държавата. Ако вземем да я променяме ден през ден - не е добре. Иначе нямало лошо да се провеждат консултации за промени в Конституцията и да се чуват различни мнения.

Сините фенове след срещата с Борисов: Казаха ни, че сега се занимават с хазарта заради сигнали

Не искам да влизам в разговора кой и защо проверява хазарта и какви са резултатите. Факт е обаче, че това засяга косвено всеки един чов...

"Държавата не може да си позволи да одържави хазарта. Много моля законодателят да не тръгва да нарушава конституцията." Ако това се случи - ако държавата одържави хазарта, Конституционният съд ще отмени този закон, обясни той в чисто юридически аспект.

"Много моля основният закон да се спазва. Лотарията не може да бъде държавна - и да искаме към днешната дата не може", подчерта юристът.

Иначе в неюридически аспект, според бившия служебен премиер нацията се зомбира с хазартните игри. Проф. Герджиков е обезпокоен за инвазията на хазарта по телевизията за това кой е спечелил и каква сума. Той даде за пример как на една бензиностанция човек заредил бензин за 10 лева, а взел лотарийни билетчета за 30 лв.

Хазартът действа страшно навъзпитателно и трябва да има контрол на държавата, но не одържавяване, настоя юристът.

За наказателната отговорност за пълнолетни и възрастни

Симеонов отрича, че новият законопроект на ГЕРБ за хазарта бламира неговия

"Нещо като стане в обществено-политическия живот на България, веднага тръгват конспиративни теории. От кого да се вземе, на кого да се ...

Изравняване на наказателната отговорност на навършилите пълнолетие с непълнолетните би било катастрофа. Това го няма никъде в цивилизования свят, настоя бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков (27 януари - 4 май 2017 г.).

Хубаво било, че премиерът приел опечалените родители на убитата Андреа от Галиче, но не може за всеки конкректен случай да се реагира със законодателни промени. С това проф. Герджиков е не може да се съгласи.

Според него пълното изравняване на наказателната отговорност между пълнолетни и непълнолетни ще покаже, че България се намира "някъде в епохата на Средновековеието".

Друг бил въпросът колко трябва да бъде редуцирано наказанието за тежки престъпления. Проф. Герджиков посочи, че по цял свят има редуциране на наказанието за непълнолетни, но границите били различни.

"Би могло да се помисли да се направят корекции, но не и кардинални", обясни юристът и допълни, че един голям проблем в страната ни е възпитанието и образованието. Той подчерта, че ако нацията ни иска да бъде просперираща, трябва да бъде образована.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика